Zonnebrand coup de soleil

Zonnebrand

U kent het ongetwijfeld wel. De zon schijnt, het is warm en u wilt zo graag naar buiten, een namiddag op een terras gaan zitten, gezellig wat drinken, een plons in het zwembad wagen. Heerlijk! Maar dan bent u vuurrood, verbrand!   Zonnebrand is het gevolg van een langdurige blootstelling aan de UV-stralen van het […]

U kent het ongetwijfeld wel. De zon schijnt, het is warm en u wilt zo graag naar buiten, een namiddag op een terras gaan zitten, gezellig wat drinken, een plons in het zwembad wagen. Heerlijk! Maar dan bent u vuurrood, verbrand!

 

Zonnebrand is het gevolg van een langdurige blootstelling aan de UV-stralen van het zonlicht. De mate waarin men bruin wordt en/of verbrandt, kan onderverdeeld worden in vier verschillende soorten huidtypes:

 

Huidtype 1 zeer lichte huid, u verbrandt snel, wordt altijd rood en bruint nooit.
Huidtype 2 lichte huid, u verbrandt snel, wordt altijd rood, maar bruint soms lichtjes.
Huidtype 3 huid is licht getint, verbrandt zelden, wordt soms rood, maar bruint gemakkelijk.
Huidtype 4 getinte huid, verbrandt bijna nooit, wordt niet rood en bruint altijd zeer goed.

 

De huid kan zich voor een deel beschermen tegen UV-straling. De huid wordt door een lichte verbranding gestimuleerd om meer pigment aan te maken in de bovenste laag cellen om de onderliggende cellen te beschermen. U krijgt een ‘bruin kleurtje’. De straling kan dus later minder goed door de dikkere huid.

 

De hele dag in de zon zitten is natuurlijk ook niet goed. De huid krijgt de kans niet om zich te beschermen en gaat u verbranden door de straling. Hoe snel iemand verbrand, is verschillend. Iemand met een donkere huid en donker haar heeft meer pigment en is dus al goed beschermd. Indien je een lichte huid en een lichte haarkleur (blond, ros) heeft, zal je veel sneller verbranden.

 

Een verbrande huid ziet rood en voelt pijnlijk, tintelend en warm aan. Bij een ernstige verbranding zal de huid ook opzwellen, zullen er blaren verschijnen, kunt u misselijk worden en overgeven.

 

Wat kunt u er zelf aan doen? Hieronder enkele tips:

 

 • Blijf niet te lang in de zon. Geef uw huid de tijd en de kans om te gewennen.
 • Vermijd de middagzon. Tussen 11 en 15u is de zon het warmste.
 • Drink voldoende water om het verloren vocht te compenseren.
 • Doorprik de eventuele blaren niet!
 • Een lauwe douche kan verlichting bieden. Dep je huid voorzichtig droog en gebruik geen ruwe handdoek.
 • Smeer u goed in en breng voldoende zonnecrème aan voordat u in de zon gaat (ongeveer 30 minuten op voorhand). Daarna is het aangeraden dat u zich om de 2 uur insmeert. De apotheker helpt u bij de keuze van het juiste product.
 • Voor kinderen en mensen met weinig haar op hun hoofd  is het aangeraden om een hoed of pet te dragen. Dit om een zonnesteek te vermijden.

 

Hoe kan de apotheker u helpen?

 

De apotheek heeft heel wat producten die kunnen helpen om uw verbrande huid te verzorgen. Bij een lichte verbranding kan een goede aftersun al verlichting geven. Aftersun is een verkoelende en vochtinbrengende lotion die de huid verzacht en verzorgt.

 

Als u ernstig  verbrand bent, kunt u best een zalf of gel tegen brandwonden gebruiken. Deze werken ook verkoelend, hydraterend en ontsmettend. Indien u blaren hebt, komen deze producten goed van pas.

 

De allerbeste remedie tegen zonnebrand blijft nog altijd het gebruik van een goede zonnebrandcrème. Uw apotheker kan u helpen bij het kiezen van het geschikte product.

 

Wanneer is het nodig om naar de huisarts te gaan?

 

 • Een groot gedeelte van je huid gezwollen is
 • Wanneer u zich ziek voelt, verbrand bent over een groot deel van uw lichaam
 • Wanneer u denkt een zonnesteek te hebben opgelopen (misselijkheid, braken, hoofdpijn, rillingen,…)
 • Als u veel blaren hebt

 

In geval van uitslag na blootstelling aan de zon, aarzel dan niet om uw arts in te lichten!

Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met zonlicht aanleiding geven tot allergische reacties.

 

Indien u getroffen bent door zonnebrand, kan u hier enkele voorbeelden vinden van verkoelende aftersun producten:

Avène Herstellende Aftersun Hydraterend 200 ml

Bioderma Photoderm Verfrissende Aftersun Melk 500ml