tandpijn mal de dents

Voorkom vervelend tandpijn – oorzaken&tips!

Iedereen heeft wel eens last van tandpijn. Vaak is de pijn onverdraaglijk. Lees hier hoe u tandpijn kan voorkomen!

Iedereen heeft wel eens last van tandpijn. De pijn is vaak zeurend en kan gepaard gaan met stekende pijnscheuten. Ook warmte of koude kan de pijn doen verergeren. Bij iedere vorm van tandpijn is het belangrijk om de tandarts te raadplegen.

 

Wat kunnen de verschillende oorzaken van tandpijn zijn?

 

 • Een gaatje in de tand, ook wel tandcariës genoemd
 • Slijtage van de tand door overmatig contact met zure voedingsmiddelen en frisdranken.
 • Na verzorging van gaatjes kunnen tanden een tijdje gevoelig blijven
 • Door overmatig poetsen, kan de beschermlaag (het glazuur van de tand) wegvallen, waardoor de tanden gevoeliger zullen worden aan koude- en warmteprikkels, zoet en zuur.
 • Oorontsteking of sinusitis kunnen ook tandpijn veroorzaken.
 • Bij acuut hevige tandpijn kan er sprake zijn van een tandabces.

 

Wat kan u doen om tandpijn te voorkomen?

 

De meeste tandproblemen zijn te wijten aan een slechte mondhygiëne of aan slechte voedingsgewoonten. Vooral koolzuurhoudende frisdranken en zoetigheden zijn boosdoeners van tandproblemen en worden best met mate gedronken en gegeten. .

 

Ook is is het belangrijk dat u lang genoeg en met de juiste tandenborstel uw tanden poetst. Poets 2 tot 3 keer per dag uw tanden en poets elke tand. Een elektrische tandenborstel geniet de voorkeur boven een gewone tandenborstel. Vergeet niet regelmatig je tandenborstel te vernieuwen. Ook is het belangrijk om niet te hard op je tandenborstel te drukken. Dit zou anders je tandglazuur kunnen beschadigen.

 

Wat vaak als niet belangrijk beschouwd wordt, is het flossen. Als u na elke poetsbeurt uw tanden flost, verwijdert u ook de voedingsresten die tussen de tanden blijven zitten. Je kan ook kleine borsteltjes gebruiken (in alle maten en diktes beschikbaar) indien u niet van flossen houdt.

Het is belangrijk de juiste tandpasta te kiezen.

 

 • Vanaf de doorbraak van de eerste melktand tot de leeftijd van 3 jaar is het voldoende om eenmaal per dag te poetsen met een kindertandpasta. Deze tandpasta’s bevatten meestal 250 à 500 ppm (part per million) fluoride. 
 • Van 3 tot 6 jaar poetst u best tweemaal per dag met een gelijkaardige tandpasta.
 • Vanaf het moment dat een melktand vervangen wordt door een volwassen tand, poetst u best tweemaal per dag met een gewone tandpasta (bevat 1000 à 1500 ppm fluoride). 
 • Indien u regelmatig last heeft van ontstoken tandvlees, kan u hiervoor ook een aangepaste tandpasta gebruiken:
 • Nadat de tanden gewisseld zijn, is het tevens aangewezen om ook goed tussen de tanden te poetsen. Dit kan je doen met flosdraad of met fijne borsteltjes. 

 

Ook is het belangrijk dat mensen met een kunstgebit de tanden goed reinigen. U kan bij ons terecht voor goede producten.