Maak komaf met puistjes dankzij Pannoc

Puistjes zijn geen pretje om mee geconfronteerd te worden. Gelukkig is dit probleem meestal op te lossen met de juiste behandeling en producten.

 

Acne is een fenomeen dat ontstaat door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Een puistje ontstaat wanneer deze talgklieren groter worden en meer huidsmeer of talg produceren. De talg gaat zich ophopen en verstopt hierdoor de uitvoer van de talgklier. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen (witte of zwarte puntjes) genoemd. Tevens treedt een verhoorning van de afvoergang van de talgklier op: deze wordt nauwer waardoor de talgophoping nog versterkt wordt.

 

Bacteriën die zich in de talgklier bevinden, zetten lipiden (vetten) om naar vetzuren. Dit veroorzaakt echter irriterende stoffen. Door de combinatie van talgophopingen en de aanwezigheid van de irriterende vrije vetzuren, zet de verstopte talgklier verder uit tot ze uiteindelijke openscheurt. De irriterende vetzuren komen zo terecht op het huidoppervlak en veroorzaken een ontsteking. Zo ontstaan er pukkels of puistjes.

 

Geen pretje als je hiermee geconfronteerd wordt. Gelukkig is dit probleem meestal op te lossen met de juiste behandeling en producten.

 

 

Een goede behandeling van acne bestaat uit verschillende fases:

 

Stap 1: Reinigen

 

In eerste instantie is het reinigen van de huid met een milde cleanser belangrijk. Dit om de verstopping van de talgklier tegen te gaan. Zacht reinigen is de boodschap. Uitknijpen en hard scrubben doe best niet! Belangrijk is om de oppervlakkige vetten te verwijderen zonder de fragiele beschermingslaag van de huid te beschadigen.

 

Door het reinigen gaat de huid ook minder glimmen. Het is belangrijk om te onthouden dat je voorzichtig moet droogdeppen i.p.v. wrijven. Op die manier beschadig je de puistjes niet. Sterke ontvettende of irriterende zeep gebruiken kan een averechts effect hebben. De huid kan namelijk reageren op deze stoffen door nog meer talg aan te maken. Kies dus voor een cleanser die past bij een acnegevoelige huid.

 

 

Stap 2: Verhinderen van verdere ontsteking

 

De volgende stap is het verhinderen van een plug. Deze ontstaan door een tekort aan linolzuur in de talgklier. Bij een tekort aan linolzuur treedt verhoorning op: de dode huidcellen blijven aan elkaar kleven en verstoppen de huidporiën. Linolzuur heeft een comedolytische (tegen witte en zwarte puntjes) en keratolytische (tegen de verhoorning van de huid) werking op de talgfollikel.

 

Het is niet nodig om hiervoor meteen over te schakelen op geneesmiddelen. Zo bestaat er vandaag de dag ook cosmetica op basis van linolzuur, zoals Topiderm zuiverende gel.

 

 

Stap 3: Doden van de bacterie door een benzoylperoxidepreparaat of ander geneesmiddel.

 

Ook al ziet u als patiënt graag snel resultaat, een behandeling vraagt tijd, van 1 tot 3 maanden. Acne verdwijnt niet van de ene dag op de andere en komt vaak na genezing terug spontaan opduiken. Spontane genezing kan enkel optreden wanneer de acne ‘rustig’ wordt.

 

Er zijn verschillende geneesmiddelen op de markt op basis van benzoylperoxide, vitamine A zuur, erythromycine…Laat u hierbij bijstaan door uw dermatoloog of huidarts. Een standaardbehandeling voor acne bestaat immers niet en elke huid reageert anders.

 

 

Stap 4 :Hydrateren van de huid

 

Het lijkt misschien vreemd maar ook een huid met acne dient gehydrateerd te worden. De huid met acné ziet af van zware behandelingen en droogt hierdoor uit. De huid voelt dan trekkerig aan. Zonder extra te hydrateren gaat de huid zelf extra talg produceren in een poging zichzelf te hydrateren. Door meer talgvetten aan te maken verhoogt de kans op pluggen en kan de acné-bacterie beter ontwikkelen. Dit bevordert net de ontwikkeling van puistjes.

 

Kies hiervoor de juiste hydraterende crème speciaal ontwikkeld voor een acnegevoelige huid.