Zweetvoeten pieds moites

Zweetvoeten

Last van zweetvoeten heeft ongetwijfeld iedereen al wel eens gehad, maar wat kan je eraan doen? Hier vind je meer info en verschillende oplossingen.

Wat zijn zweetvoeten?

Last van zweetvoeten heeft ongetwijfeld iedereen al wel eens gehad, bijvoorbeeld na zich hevig in te spannen of na het te lang dragen van warme schoenen. Van echte zweetvoeten is er sprake wanneer de voeten continue zweet afscheiden. In dit geval voelen de voeten koud en vochtig aan. Vanaf het moment dat zweet in aanraking komt met lucht en bacteriën ontstaat er een typische zweetgeur.

Wanneer men hier veel last van heeft, moet het behandeld worden omdat een constant vochtige huid een ideale omgeving vormt voor het ontstaan van schimmels.

 

Wat kan je er zelf aan doen?

⦁    De juiste schoenen kiezen. Leren schoenen zijn hier geschikt voor omdat leer ademt en ook goed isoleert.

⦁    Voor wollen of katoenen sokken kiezen. Deze kunnen veel vocht opnemen en daarom is het ook aangeraden hier geen wasverzachter voor te gebruiken. Er komt dan een laagje op de sokken waardoor ze minder vocht kunnen opnemen.

⦁    Je voeten elke dag met koud water wassen en zonder zeep. Met zeep maak je de natuurlijke vetlaag van de huid kapot. Hierdoor kunnen bacteriën zich gemakkelijk op de huid nestelen. Het zijn de bacteriën die zorgen voor de slechte geur. Wat ook kan helpen, is je voeten na het wassen goed te drogen op alle plaatsen en ze nadien eventueel in te smeren met lotion.

 

Wat kan je apotheker voor je doen?

⦁    Boorzuurschilfers: kunnen in sokken of schoenen gestrooid worden. Deze nemen het overtollige vocht op en houden zo de voeten droog.

⦁    Voetendeo, voetencrème, poeders of lotions zijn ook goede methoden om de afscheiding van zweet te verminderen.

⦁    Talkpoeder of zinkzalf: Deze absorberen overtollig vocht. Let wel op: door talk kunnen er zich schimmels vormen tussen de tenen.

⦁    Aluminium(hydroxy)chloride: Dit stopt de afscheiding van zweet voor een langere tijd.

 

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u al veel middelen tevergeefs geprobeerd heeft, kunt u best een arts contacteren.

 

U kunt hier al onze producten tegen zweetvoeten ontdekken.