De voordelen van matcha

Matcha: wat is het en welke voordelen biedt het?

Kom meer te weten over dit felgroen poeder en alle voordelen van de theeplant.

Thee, één pot nat? Helemaal niet! Eerst en vooral bestaan er verschillende soorten thee. Denk je nu onmiddellijk aan kamillethee, muntthee of rooibosthee? Dit zijn eigenlijk verschillende smaken en geen verschillende soorten. Er bestaat namelijk een belangrijk onderscheid tussen enerzijds thee die van de theeplant (Camellia sinensis) gemaakt wordt, zoals groene thee, en anderzijds kruidenthee, zoals muntthee. Maar waar hoort de hippe matcha thee dan thuis? Dat lees je hier!

 

 

Groene thee

 

Thee is een heerlijk drankje dat gemaakt wordt door de infusie van gedroogde bladeren van de theeplant in warm water. Denk hierbij maar aan groene thee. De Camellia sinensis staat hierbij in het middelpunt van de belangstelling. De bladeren van deze plant bevatten namelijk theanine; een aminozuur waaraan we de kenmerkende smaak van groene thee te danken hebben. Het is ook dankzij deze plant dat dit soort thee cafeïne bevat, of voor thee eerder “theïne” genoemd.

 

En groene thee is erg gezond! De bladeren van de theeplant helpen namelijk overgewicht elimineren en een normaal lichaamsgewicht te behouden*. Ook hebben ze een ondersteunende invloed op de bloedcirculatie in je benen en helpen ze een normaal cholesterolniveau te behouden*.

 

 

Matcha

 

Matcha thee is een specifieke vorm van groene thee met z’n eigen regels en ritueel. De oorsprong van matcha ligt in het Oosten, meer bepaald in de traditionele theelanden Japan en China. Deze thee bestaat in tegenstelling tot gewone thee niet uit losse blaadjes, bloempjes of theezakjes, maar uit een poedervorm. De bladeren van de theeplant worden namelijk geplukt, gestoomd en tot slot gemalen volgens een zorgvuldig proces. Vervolgens volstaat het ook niet om gewoon wat heet water toe te voegen aan het poeder; voor matcha thee moet je het theepoeder en het water opkloppen tot een schuimig drankje. Denk hierbij aan een luchtige schuimlaag op een kop cappuccino, maar dan in een felgroene kleur. Omdat matcha thee een groene thee is, heeft het er dus ook alle voordelen van.

 

Maar wist je dat je met matcha poeder nog veel meer kan doen dan enkel lekkere thee maken? Dit groene poeder is namelijk erg veelzijdig inzetbaar en leent zich ook voor het op tafel toveren van lekkere smoothies en sapjes. Maar ook daar stop het niet! Je kan matcha poeder zelfs verwerken in gebak, zoals een cake, muffins of pannenkoeken. Een lekker gebakje met een heerlijk tasje thee, beide boordevol matcha: als dat niet hét perfecte vieruurtje is…

 

Ben je enthousiast geworden om zelf de voordelen van matcha te ervaren? Ontdek dan snel onze geselecteerde producten!

 


*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring voor de EFSA.