Luieruitslag: hoe te vermijden?

Hoewel luieruitslag zeer onschuldig is, kan je baby hier wel flink pijn van ondervinden. Met behulp van enkele praktische tips komt je te weten hoe je hiermee om kan gaan.

Ernstig is het zeker niet, maar daarom niet minder pijnlijk voor je baby. Luieruitslag, ook wel luiereczeem en luierdermatitis genoemd, is een rode uitslag op de billen, dijen en geslachtsdelen van de baby die zich voordoet op plaatsen waar de luier in aanraking komt met de huid. De uitslag gaat gepaard met een kapotte en geïrriteerde huid en eventueel blaasjes op plekken waar de luier voor wrijving zorgt. De huid is matig rood en blinkend. De lies- en bilplooien blijven gespaard.

 

De combinatie van warmte, urine en ontlasting zorgt voor een verweking van de huid. Hierdoor is de huid kwetsbaarder en gevoeliger voor irritatie en infecties. Indien je baby last heeft van diarree, kan de irritatie nog verergeren. Wanneer de luieruitslag langer dan een week duurt, wordt de kans groter dat je baby last krijgt van een schimmelinfectie, veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans, die zeer goed gedijt in een warm en vochtig milieu. Een schimmelinfectie is te herkennen aan voorrode, glanzende, sterk afgelijnde letsels. Vooral de huidplooien zijn sterk geïrriteerd en er ontstaan zogenaamde ‘satellietletsels’. Deze letsels kunnen zich uitbreiden tot buiten de luierstreek.

 

Dankzij een paar eenvoudige maatregelen kan je de luieruitslag voorkomen  en behandelen. Het is belangrijk om de billetjes van je baby zo droog mogelijk te houden en dat doe je zo:

 

  • Gebruik ten eerste wegwerpluiers. Dankzij een beschermende gellaag wordt het vocht gemakkelijk opgenomen. Katoenen luiers zijn af te raden omdat het vocht niet  voldoende geabsorbeerd  wordt. Bovendien kunnen resten van wasmiddel en wasverzachter de irritatie verhogen. Indien u toch katoenen luiers gebruikt, opteer dan voor een wasmiddel zonder parfum en dat zo weinig mogelijk schadelijke stoffen bevat.
  • Let erop dat je baby niet te lang met een natte luier blijft zitten. Verschoon de luier regelmatig. Bij pasgeborenen is dit elk uur, bij oudere zuigelingen is dit om de 3 à 4 uur.
  • Gebruik een washandje en lauw water om de billetjes schoon te maken.
  • Je kan de billetjes droog maken met behulp van een pasta op basis van zink. Breng wat aan op de billetjes en breng daarna de luier aan.
  • Vermijd producten die irritatie kunnen veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld reinigingsdoekjes zonder parfum. Bovendien bestaan er beschermende crèmes en babyolie die speciaal geschikt zijn om de uitslag te verzachten.

 

Neem contact op met de kinderarts wanneer je baby last heeft van aanhoudende diarree. Er bestaat aangepaste babyvoeding om diarree onder controle te houden, waardoor de luieruitslag zal verminderen.

 

Indien je baby last blijft hebben van een luieruitslag, zou een schimmelinfectie aan de basis kunnen liggen. Er bestaan pasta’s die naast zink ook nog schimmelwerende bestanddelen bevatten. Het is van belang de pasta voldoende lang te gebruiken, namelijk tot twee weken na het verdwijnen van de luieruitslag. Uiteraard kan dit gewoon verder gebruikt worden, zonder dat je hiermee de billetjes schaadt.

Hieronder vind je enkele geschikte producten om de billetjes te verzorgen:

 

Bepanthol

Galenco Baby Herstellende Luierzalf

Mustela Baby Crème Luierwissel 1-2-3