lactose-intolerantie intolérance au lactose

Lactose-intolerantie – Wat is het en wat kan u doen?

Lactose-intolerantie is een heel gekend probleem. Men spreekt van lactose-intolerantie wanneer uw lichaam het moeilijk heeft om melk en melkproducten te verteren. Lees hier wat u ertegen zou kunnen doen!

Lactose-intolerantie is een heel gekend probleem. Men spreekt van lactose-intolerantie wanneer uw lichaam het moeilijk heeft om melk en melkproducten te verteren.

Lactose moet in de darm in stukjes gesplitst worden zodat het zo in het bloed opgenomen kan worden, Het enzyme lactase zorgt hier voor. Iemand die lactose-intolerantie heeft, heeft een tekort aan dit enzyme. Normaal gezien wordt de lactose in de dunne darm in 2 gesplitst. Maar door het tekort aan lactase komt ze ongedeeld in de dikke darm terecht. Op dat moment, ongeveer 1,5 tot 2 uur na de melkinname, treden de spijsverteringsproblemen op. Het niet-verteerde lactose wordt dan door de darmbacteriën omgezet in zuren en gas, wat o.aa buikpijn, winderigheid of diarree veroorzaakt.

 

Er bestaan 3 vormen van lactose-intolerantie:

 

  • De congenitale of aangeboren vorm is een zeer zeldzame, erfelijke vorm. Vanaf de geboorte wordt er geen of bijna geen lactase aangemaakt en wordt dus ook geen moedermelk verdragen.
  • Primaire lactose-intolerantie: enkele jaren na de geboorte neemt de lactase activiteit af en ontwikkelt zich meestal een gedeeltelijke of volledige vorm van lactose-intolerantie.
  • Secundaire lactose-intolerantie: Deze vorm komt voor als gevolg van een darmziekte, waardoor de darmwand niet meer in staat is om voldoende lactase aan te maken.

 

Wat zou u zelf kunnen doen om lactose-intolerantie tegen te gaan?

 

  • Raadpleeg een diëtist om een lactose-arm dieet samen te stellen en om etiketten van voedingsmiddelen te leren interpreteren. Lactose kan aanwezig zijn in soepen , sauzen en koekjes maar ook in geneesmiddelen.
  • Vermijd melk op een nuchtere maag. Kleine hoeveelheden zoals een halve tas worden meestal wel goed verdragen.
  • Kazen met harde korst bevatten weinig lactose.
  • Eet veel voedingsstoffen rijk aan calcium zoals broccoli, spinazie, brood, zalm, amandelen, …
  • Kies voor yoghurt of gefermenteerde melk.