detox

Is jouw lever aan een detox toe?

Nu ‘Tournée Minérale’ bijna afgelopen is, voel je je misschien wel een winnaar. En dat ben je ook, want een maand zonder alcohol neemt je lever je in dank af! Vandaag nemen we even de tijd om ons te verdiepen in de functies van dit orgaan, en wat een leverdetox voor je gezondheid kan betekenen.

Je lever, waar is hij goed voor?

 

Zoals de meeste organen vervult je lever een aantal vitale lichaamsfuncties, waaronder:

 • De productie van eiwitten: Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van weefsel, bijvoorbeeld spieren, en het transport van stoffen door het lichaam.
 • De productie en opslag van energie en brandstoffen: Het lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren. De lever zet voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) om in brandstof voor het lichaam én legt energievoorraden aan. Ons lichaam kan die voorraden dan als brandstof gebruiken als we een tijd niet eten, bijvoorbeeld wanneer we slapen.
 • Het verwerken en afvoeren van afvalstoffen: Ons lichaam produceert veel afvalstoffen die de lever op zijn beurt verwerkt en afvoert. Het orgaan zet afvalstoffen om in niet-schadelijke stoffen of stoffen die het lichaam kan hergebruiken. De afvalstoffen, bijvoorbeeld cholesterol, kunnen dan via de lever en de gal rechtstreeks naar de darm worden afgevoerd en uitgescheiden.

 

Deze laatste leverfunctie is de reden waarom we af en toe een detox nodig hebben; soms heeft de lever zoveel opkuiswerk, dat het orgaan dat niet meer gedaan krijgt.

 

 

Detoxmachine

 

Je lever reinigt 24 uur per dag: een echte detoxmachine, dus! Dat is ook nodig, want de hele dag door worden we blootgesteld aan een heleboel schadelijke stoffen, ook toxines genoemd. Voorbeelden daarvan zijn alcohol, cafeïne, medicatie, pesticiden, smog, suiker enzovoort. Een overdaad van deze toxines kan ervoor zorgen dat je je minder opgewekt voelt en wat klachten ervaart zoals:

 • maagkrampen en opgeblazen gevoel;
 • hoofdpijn;
 • veranderde kleur van je urine en stoelgang;
 • geelzucht;
 • huidproblemen (acne of overgevoelige huid);
 • brandend maagzuur;
 • diarree;
 • vermoeidheid, futloosheid.

 

Lijk je die extra kilo’s bovendien niet te verliezen? Ook dat zou aan je lever kunnen liggen. Zoals we al vertelden, staat je lever ook in voor de energiestofwisseling. Als je lever die taken niet goed kan uitvoeren, is afslanken bijgevolg moeilijker.

 

 

Help je lever een handje

 

Om te beginnen is het belangrijk dat je de inname van toxische stoffen beperkt, zodat je lever minder hard moet werken. Probeer daarom een paar dagen koffie, alcohol, tabak, suiker en verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Vervolgens kan je een leverdetox op verschillende manieren doen. Zoek een detoxmethode die het beste bij jou past, of die voor jou haalbaar is. Er bestaan overigens verschillende voedingssupplementen die je met je detox kunnen helpen. Om af te sluiten geven we je de voordelen van een aantal voedingsmiddelen mee:

 

Gember: Het helpt de lever beschermen tegen schade door gifstoffen en vrije radicalen. De toxische stoffen worden dus afgebroken en niet in het lichaam opgestapeld.

 

Citroen: Rijk aan vitamine C zijn citroenen één van de sterkste antioxidanten. Vitamine C trekt namelijk de toxische stoffen aan, om ze daarna af te voeren. Je kan vers citroensap elke dag eenvoudig drinken door het samen met wat water op te drinken.

 

Komijn: Deze specerij stimuleert je lever bij het aanmaken van bepaalde enzymen die de ontgifting van je lichaam ten goede komen.