Het belang van een sterke huidbarrière

De huid bestaat uit 3 hoofdlagen: de epidermis, de dermis en de hypodermis. De epidermis, ook wel de opperhuid genoemd, is de laag die we kunnen zien en aanraken. Het bestaat uit 5 lagen keratinocyten: cellen die door de diepste basaallaag worden geproduceerd en die geleidelijk naar het oppervlak migreren.   De bovenste opperhuidlaag, de […]

De huid bestaat uit 3 hoofdlagen: de epidermis, de dermis en de hypodermis. De epidermis, ook wel de opperhuid genoemd, is de laag die we kunnen zien en aanraken. Het bestaat uit 5 lagen keratinocyten: cellen die door de diepste basaallaag worden geproduceerd en die geleidelijk naar het oppervlak migreren.

 

De bovenste opperhuidlaag, de hoornlaag, staat in voor de barrièrefunctie van de huid. Het moet de huid beschermen tegen toxines, bacteriën en vochtverdamping. Deze laag heeft 2 essentiële functies: agressies van buitenaf tegenhouden en vocht vasthouden in de huid. Je kan het vergelijken met een muur waarvan de dode cellen de ‘bakstenen’ zijn en de ceramiden het ‘cement’ dat het geheel samenhoudt en voor stevigheid zorgt. Bij een tekort aan ceramiden komen er gaten in de structuur en raakt de huidbarrière aangetast, waardoor vocht sneller ontsnapt en de schadelijke bestanddelen makkelijker binnendringen. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een uitgedroogde huid die trekkerig aanvoelt. Een sterke huidbarrière is daarom essentieel voor een gezonde huid. Het biedt bescherming tegen ziektes door externe agressies, zoals uv en allergenen, te blokkeren en door vocht in de huid vast te houden.

 

Raakt je huidbarrière toch aangetast, dan moet het snel worden hersteld om de hydratatie op peil te brengen, het huidcomfort te verbeteren en ziektesymptomen tegen te gaan. Daarom is het essentieel om de huid continue te beschermen om symptomen zoals een droge huid, xerose of acne te vermijden.

 

Om de huidbarrière sterk te houden is het belangrijk om een optimale concentratie van ceramiden in de huid in stand te houden door versterking en bescherming aan hen te bieden. Daarom zijn alle producten van CeraVe geformuleerd met 3 essentiële ceramiden die al van nature in de huid aanwezig zijn. Deze ceramiden herstellen de huidbarrière en zorgen voor een gezonde huid die in staat is zich te beschermen tegen dagelijkse agressies.

 

 

Het belang van ceramiden voor onze huidbarrière en in verzorgingsproducten

 

Een sterke huidbarrière is essentieel voor een gezonde huid. Uit wetenschap is gebleken dat bijna alle huidaandoeningen zoals acne en eczeem te wijten zijn aan een gebrek aan ceramiden die zorgen voor een sterke huidbarrière. Met deze kennis ontwikkelden een groep dermatologen CeraVe in 2005.

 

Om de ceramiden in de huidlaag op pijl te houden, zijn alle producten van CeraVe geformuleerd met 3 essentiële ceramiden. De ceramiden die werden geselecteerd zijn al van nature in de huid aanwezig en dragen bij tot het herstel van de huid. Hierdoor versterkt de huidbarrière en kan het zich beschermen tegen alle dagelijkse agressies.

 

De ceramiden met de beste kwaliteit worden verkregen uit planten. Ze worden zorgvuldig geselecteerd en in onze producten verwerkt vanwege hun lange moleculaire ketens die in staat zijn vocht in de weefsels vast te houden. Deze natuurlijke “fytoceramiden” vertonen qua chemische structuur een sterke gelijkenis met de huidceramiden en zijn perfect opneembaar door de huid. De 3 essentiële ceramiden in de producten van CeraVe worden in dezelfde dosissen vrijgegeven als die van nature in de huid aanwezig zijn voor een optimale opname door de huid.

 

 

Wat houdt MVE-technologie in?

 

Wetenschappers die onderzoek doen rond de atopische, droge en kwetsbare huid zijn het eens: de barrièrefunctie van de huid speelt een cruciale rol bij huidaandoeningen. Als de huidbarrière verzwakt is kan het leiden tot allerlei huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Hierdoor moet de hydrolipidenfilm die de epidermis beschermt tegen externe agressies permanent worden beschermd om te voorkomen dat aandoeningen opduiken en chronisch worden. Echter blijken veel consumenten en patiënten in de praktijk nogal laks met hun huidverzorging en brengen ze het vaak maar één keer per dag aan. Echter, zelfs de meest innovatie bestanddelen in grote hoeveelheden hebben weinig effect als men de dosering ervan niet kan controleren.

 

Om dit probleem te verhelpen ontwikkelde een groep dermatologen CeraVe in 2005. Zij waren ervan overtuigt dat de volgende dermocosmetische revolutie niet lag in de ontdekking van nieuwe actieve bestanddelen, maar wel in de manier waarop ze aan de huid worden afgeleverd. In hun zoektocht naar een manier om actieve bestanddelen urenlang te transporteren en gelijkmatig en continu in de huid af te geven, hebben zij zich laten inspireren door geneesmiddelen.

 

Hierdoor ontstond de gepatenteerde MVE-technologie (Multi-Vesicular-Emulsion). Deze technologie maakt dankzij een bijzondere structuur het mogelijk om actieve bestanddelen continue aan de huid af te geven. De MVE-technologie bestaat uit microsferen die zijn opgebouwd uit een meerdere lagen waarin de actieve bestanddelen worden vastgehouden: zo bevat elk laagje de 3 essentiële ceramiden voor de huid en ook hyaluronzuur voor een optimale hydratatie. Wanneer het product wordt aangebracht, lossen de lagen op en geven daarbij actieve bestanddelen vrij. Zo wordt een gelijkmatige en gecontroleerde diffusie van actieve bestanddelen in de huid verkregen.

 

 

Wat is keratosis pilaris en wat kan ik er aan doen?

 

Misschien herkent je het wel: rode bultjes en een korrelige huid op de achterkant van de bovenarmen, dijen of zelfs billen. Deze niet-besmettelijke huidaandoening wordt keratosis pilaris, ook wel “kippenhuid”, genoemd.

 

Keratosis pilaris wordt veroorzaakt door een overproductie van keratine, het eiwit dat de bouwsteen vormt voor je haar en nagels, die voorkomt dat de haarfollikel opent. Dit resulteert in een vlekkerige huid en het verschijnen van kleine rode bultjes. Doorgaans zijn deze bultjes pijnloos, maar kunnen ze bij sommige mensen jeuken. Hierdoor is keratosis pilaris vooral een esthetisch probleem, maar let goed op op ontstekingen als de jeuk aanhoudt.

Keratosis pilaris kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij adolescenten en vaak bij een huid met neiging tot allergieën. Bij het ouder worden zal de keratosis pilaris met de afname van de talg aan het huidoppervlak vaak dan ook afnemen.

 

Wie keratosis pilaris heeft hoeft niet onmiddellijk naar de dokter of dermatoloog. Zorg er vooral voor dat je je huid dagelijks goed verzorgt met een crème voor een droge, ruwe en korrelige huid en vermijd te warme of te koude douches. Wrijf de crème zachtjes in je huid om ze te verzachten zonder te beschadigen. Let ook goed op de aanwezigheid van ingrediënten zoals ureum en salicylzuur die helpen om de huid te exfoliëren en zacht te maken om zo opnieuw een glad gevoel te krijgen.

 

De SA-lijn van CeraVe is speciaal ontwikkeld om de huidtextuur te verbeteren. Reinig je huid eerst met de SA Anti-ruwe huidreiniging en hydrateer het vervolgens met de SA Anti-ruwe huidcrème.