Echinaforce A.Vogel

Echinacea purpurea lijkt veelbelovend voor de luchtwegen

Studie van UAntwerpen onderzocht de antivirale werking van het plantenextract.

Echinacea Purpurea ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem*. Maar kan dit plantenextract ook gebruikt worden bij luchtweginfecties? Dit werd onderzocht door het team van prof. Wim Vanden Berghe, verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Volgens de studie1 lijkt het plantenextract Echinacea purpurea een beschermende werking tegen infecties van de luchtwegen te hebben. Deze antivirale werking zou ondersteuning kunnen bieden aan het immuunsysteem bij diverse luchtweginfectievirussen en zo het besmettingsrisico verminderen.

 

Na de opkomst van COVID-19 in 2020 hebben biomedici van UAntwerpen naar een manier gezocht om extra bescherming te bieden tegen het virus. Het team van prof. Wim Vanden Berghe focuste zich op het plantenextract Echinacea purpurea, afkomstig van een bloem die de rode zonnehoed wordt genoemd. Geen vreemde keuze, aangezien dit plantenextract de normale werking van het immuunsysteem ondersteunt*. De eerste resultaten in labo-omstandigheden waren dan ook positief.

 

 

Klinische interventiestudies

 

Het team voerde 3 klinische interventiestudies1 uit om het effect van Echinacea purpurea bij mensen te meten. In deze onderzoeken werd er een farmacologisch gestandaardiseerde bereidingen van dit plantenextract gebruikt.

 

Tijdens het eerste onderzoek1 kreeg een deel van de proefpersonen het Echinacea-extract toegediend, terwijl het andere deel een placebo innam. Hierbij werd het effect op een verkoudheid gemeten. Het totale aantal verkoudheden lag lager bij de groep die het Echinacea-extract toegediend kreeg. Dit plantenextract lijkt dus virale verkoudheden af te remmen en infecties van respiratoire virussen te voorkomen.

 

Tijdens een tweede onderzoek1 werd het plantenextract toegediend aan kinderen tussen 4 en 12 jaar. Hierbij werd de preventieve werking van het plantenextract onderzocht. Er werd vastgesteld dat de virusbelasting in de neusafscheidingen met 98,5% verminderde: de ultieme indicator voor antivirale effecten, wat de besmettelijkheid sterk doet afnemen.

 

Tijdens het laatste onderzoek1 op volwassenen kreeg een deel van de deelnemers het Echinacea-extract, terwijl het overige deel niets kreeg. Het team ging dan bij beide groepen de korte- en langetermijneffecten van een covid-infectie na. Bij de proefpersonen die het plantenextract ingenomen hadden, werden 63% minder SARS-CoV-2-besmettingen vastgesteld.

 

 

Positieve resultaten

 

De resultaten van deze studies1 zijn dus veelbelovend: het lijkt erop dat de inname van een farmacologisch bereid Echinacea-extract je minder kwetsbaar maakt voor luchtweginfecties.
Hoewel de resultaten van deze studies positief zijn, is er verder onderzoek nodig. Enerzijds om te ontdekken hoe het beschermingsmechanisme exact in zijn werk gaat en anderzijds is bevestiging in grotere klinische studies wenselijk.

 

 

Echinaforce van A.Vogel

 

Wil je zelf de voordelen van Echinacea Purpurea ontdekken? Probeer dan Echinaforce van A.Vogel.

 


*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de EFSA.

1. Vanden Berghe, W. (2022). Could Echinacea Purpurea Be Used To Prevent Respiratory Tract Infections? Universiteit Antwerpen.

Disclaimer: Deze studie, uitgevoerd door de UAntwerpen, bevat formuleringen van ziekterisico-beperkende claims die nog niet zijn goedgekeurd door de EFSA.