spirulina

De ongelooflijke kracht van spirulina

Je hebt ze misschien al zien opduiken: groene poedertjes en pillen met de naam “spirulina” op het etiket. Spirulina staat bekend als natuurlijke superfood. Maar wat is het precies en is het echt zo’n wondermiddel? Ontdek hier alles over het groene goud dat spirulina heet.

Wat is spirulina?

 

Spirulina is een blauwalg of cyanobacterie. Van nature groeit spirulina in mineraalrijke meren. Tegenwoordig zijn de grootste concentraties terug te vinden in Mexico, Centraal-Afrika en Oost-Afrika. Er wordt echter ook commerciële spirulina gekweekt in speciale tanks in delen van Noord-Amerika en Azië.

 

Over de hele wereld wordt spirulina verkocht als voedingssupplement. Het is een erg populair supplement ter ondersteuning van de gezondheid. Meestal wordt het in pil- of poedervorm geconsumeerd.

 

 

Spirulina Superfood

 

Hoe komt het dat spirulina zo populair is? Wel, het is bijzonder voedzaam en heeft tal van positieve eigenschappen. Spirulina behoort zonder twijfel thuis in de top tien van superfoods. We geven je alvast een overzicht van enkele voordelen van spirulina.

 

  • Spirulina is een van de rijkste bronnen van volwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Het eiwitgehalte is ongeveer 60–70%.

 

  • Spirulina is een echte vitaminebom. Het bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren die je helpen een sterker immuunsysteem op te bouwen. Het is de beste keuze als vervanging van een multivitaminesupplement omdat het beter wordt opgenomen dan de meeste synthetische vitamines. Bovendien bevat spirulina omega 3-vetzuren en zit het boordevol antioxidanten.

 

  • Spirulina bevat chlorofyl of bladgroen. Chlorofyl wordt weleens de “groene stofzuiger” genoemd omdat de stof een goede bron is van antioxidanten. Deze helpen om schadelijke moleculen (vrije radicalen) te neutraliseren die schade aan gezonde cellen kunnen veroorzaken. Dankzij haar antioxidatieve eigenschappen heeft spirulina een leverbeschermende werking.

 

  • Veel cyanobacteriën zijn giftig, maar spirulina absoluut niet. In dierexperimenteel onderzoek is aangetoond dat spirulina geen enkel veiligheidsrisico had, zelfs niet in hoge doseringen. Het bleek zelfs dat spirulina vissen beschermt tegen giftige concentraties van bepaalde stoffen.

 

  • Verder heeft spirulina een gunstig effect op de totale cholesterol. Het kan LDL-cholesterol (de “slechte” cholesterol) en triglyceriden verlagen. Ook kunnen de antioxidanten in spirulina voorkomen dat de LDL-cholesterol gaat oxideren in het bloed en zo het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

 

 

Spirulina in de ruimte

 

Spirulina wordt in het MELiSSA-project van ESA (Europese ruimtevaartorganisatie) onderzocht om te gebruiken in langeafstandsmissies met astronauten.

 

Als de mens ooit naar Mars wil reizen, is het noodzakelijk een zichzelf regenererend life support systeem te ontwikkelen. Anders zou voor een bemande missie naar Mars algauw 30 ton aan bevoorrading nodig zijn. Er wordt dus gezocht naar biologische oplossingen om via volledige recyclage drinkwater, zuurstof en voedsel te produceren.

 

Spirulina speelt een belangrijke rol in dat onderzoek. De bacterie gebruikt water en fotosynthese om zuurstof te produceren en kan dienen als bron van voedsel dat rijk is aan vitaminen en mineralen. Spirulina houdt koolstofdioxide vast, kan de kosmische straling goed weerstaan en is dankzij haar grote eiwitconcentratie een goede aanvulling op de dagelijkse astronautenvoeding.

 

 

Spirulina voor sporters

 

Ben je een fervent sporter? Weet dan dat spirulina ook voor jou een handig voedingssupplement kan zijn! Spirulina draagt bij tot de opbouw en het behoud van spiermassa en optimaliseert de voorbereiding van je spieren tijdens de training en ook de recuperatie na de inspanning.

 

De aminozuren in spirulina zijn noodzakelijk voor de spiervernieuwing. Ook bevat spirulina vitamine A, dat een rol speelt in de vernieuwing van cellen en weefsels. De aminozuren en vitamine A dragen bij tot de opbouw en het behoud van de spiermassa en ook tot een goede spierrecuperatie.

 

100 g spirulina bevat ongeveer 30 mg ijzer. Dat is het voornaamste bestanddeel van hemoglobine, een onmisbaar eiwit voor het vervoer van zuurstof in je bloed. Als het bloed door je longen gaat, hecht de zuurstof zich aan het ijzer van de hemoglobine om zo tot in je spieren te worden vervoerd.

 

Tijdens het sporten verbruiken je spieren meer zuurstof dan normaal. Dat leidt tot oxidatie van bepaalde stoffen die hierdoor giftig worden voor het lichaam. Zoals we hierboven al aangaven, is spirulina rijk aan natuurlijke antioxidanten om deze oxidatie tegen te gaan.

 

 

Onze selectie van producten op basis van spirulina:

 

  1. Marcus Rohrer Spirulina 300mg +60 Tabletten GRATIS 180+60 tabletten
  2. Natural Energy Spirulina – Chlorella Balance 500 capsules
  3. Institut Esthederm Intensive Spiruline Cream 50 ml
  4. Animavital Spirulina 400 g poeder