De EHBO essentiels bij kleine wonden

In eigen huis heeft bijna iedereen een verbanddoos, uitgerust voor de kleine ongelukjes in en om het huis. Kleine snijwondjes, brandwonden, koorts en pijn zijn thuis eenvoudig te behandelen. Wanneer je op vakantie gaat kunnen dergelijke ongelukjes ook voorkomen.

Op vakantie staat het lichaam bloot aan andere omstandigheden dan thuis. Blootstelling aan zon, zand, chloorwater en zout water vergroten de kans op verbranding van de huid of ontsteking van wondjes. Een goede verzorging van wondjes is daarom van belang, om te kunnen blijven genieten van je vakantie.

 

Hoe behandel je kleine schaaf- en brandwonden?

 

Kleine wonden zoals schaafwonden, brandwonden en sneetjes kun je prima zelf behandelen. Volg daarbij het volgende stappenplan:

 

1: Schoonmaken

De eerste stap is het schoonmaken van de wond om de kans op een infectie te voorkomen. Gebruik hiervoor schoon, lauw water alsook een verzachtende, zuiverende reiniging met antibacteriële bestanddelen, zoals de Cicaplast Lavant B5. Door zijn ultra zachte, schuimende formule worden geïrriteerde of broze, droge huidzones gekalmeerd en gereinigd zonder deze zones uit te drogen. Dep de wond daar voorzichtig droog met een schone doek of papier.

 

2: Desinfecteren (ter herstelling van de huid)

Ontsmet de wond met een desinfecterend middel. Hierdoor geneest de wond sneller en verminder je de kans op littekens. Om de genezing te versnellen en de kans op littekens nog kleiner te maken kun je wondherstellende crème op de wond aanbrengen, zoals de Cicaplast Balsem B5. Deze crème kan je zelfs aanbrengen op een open wonde, van zodra het bloeden gestopt is. Door zijn formule wordt de geïrriteerde en beschadigde huid beschermd en gekalmeerd, wat leidt tot een optimaal herstel van de huid.

 

3: Beschermen

Dek de wond af met verband of pleisters om vuil en bacteriën uit de wond te houden.

 

4: Controle van wondjes

Controleer regelmatig hoe de wond er uit ziet. Let daarbij op pijn, zwelling, roodheid en warmte rondom de wond. Wanneer dit toeneemt kan het wondje gaan ontsteken. Wanneer er groene of gele pus of wondvocht te zien is kan dat duiden op een infectie. Neem bij twijfel direct op met een arts

 

 

Wat moet je doen als je verbrand bent?

 

1: Uit de zon.

Wanneer de huid verbrand is door de zon is het belangrijk direct uit de zon te gaan.

 

2: Koelen.

Koel de verbrande huid d.m.v. natte doeken of lauw water. Gebruik geen koud water om onderkoeling te voorkomen.

 

3: Prik blaren niet door.

Wanneer er blaren ontstaan is het beter om deze niet open te maken. Als een blaar uit zichzelf open gaat kun je de losse huid voorzichtig verwijderen, de huid ontsmetten en de huid daarna afdekken.

 

4. Verzorging & kalmeren

Om de pijnlijke en branderige huid te verzorgen en te verkoelen kun je een herstellende crème op de verbrande huid smeren zoals de Cicaplast Baume B5. Dankzij het “anti-warmte” effect dat onmiddellijk in werking treedt, kalmeert de Cicaplast Balsem B5 onmiddellijk het verbrand gevoel op de huid. De verbrande huid wordt mede hierdoor hersteld en beschermd. Voor een nog kouder effect, aarzel niet om je Cicaplast Baume B5 in de koelkast te bewaren!

 

Ontdek nu La Roche-Posay Cicaplast op farmaline.be