Dag van de slaap

Dag van de slaap!

Op 15 maart 2019 is het Internationale Dag van de Slaap of World Sleep Day. Je raadt het al: op deze dag staat slapen centraal, en dan gaat het niet enkel om goed slapen. Ook slecht slapen en de gevolgen ervan nemen we even onder de loep.

Stress & slapeloosheid

 

Stress is een erg menselijke reactie van je lichaam op situaties die gevaarlijk of bedreigend kunnen zijn. Je brein gaat een soort van “vecht- of vluchtreactie” in werking zetten, waardoor de stresshormonen adrenaline en cortisol door je lijf gieren. Vroeger kon je die keuze tussen vechten of vluchten letterlijk nemen, wanneer je als jager of voedselverzamelaar oog in oog kwam te staan met een levensgevaarlijk roofdier. Vandaag komt die reactie ook nog van pas, wanneer je bijvoorbeeld  de straat oversteekt en een auto op je af ziet komen.

 

Het probleem is dat we onze “vecht- of vluchtreactie” tegenwoordig veel te vaak inschakelen. En we doen het dan ook nog eens – weliswaar onbewust – op momenten dat het helemaal niet zoveel zin heeft. Bij je baas om een loonsverhoging aan vragen of in de file staan zijn geen levensbedreigende situaties, dat je het maar weet … Ook mensen met een druk en chaotisch leven zijn hun “uit-knop” wat kwijt en al die nodeloze stress zorgt vaak voor slaapproblemen. En als je niet goed slaapt, krijg je meer stress. Zo is de vicieuze cirkel rond!

 

 

Wat zijn de gevolgen?

 

Als je slecht slaapt, kan je te maken krijgen met heel wat gezondheidsklachten of -problemen. Overdag ben je slaperig, vermoeid en voel je je lusteloos. Hoe langer je slecht slaapt, hoe minder goed je natuurlijke weerstand zal functioneren. Ook concentratieproblemen en hoofdpijn staan op het lijstje. Hoe je het ook draait of keert, slapen met stress lukt niet, maar er zijn verschillende methoden die je kunnen helpen om je biologische klok een handje te helpen:

 

 1. Relax
  Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ontspannen kan je op veel manieren, maar zoek iets waar jij je comfortabel bij voelt. Denk aan yoga, lezen of tekenen. Een warm bad kan je ook wat slaperig maken.
 2. Weg met die smartphone!
  Het blauwe licht van schermen kan je slaapritme behoorlijk in de war sturen, omdat licht onze biologische klok beïnvloedt. Onze hersenen zijn er erg gevoelig voor en wanneer je voor het slapengaan nog snel Facebook checkt, krijgt je lichaam het signaal dat het nog dag is en wakker moet blijven. In deze blog over blauw licht vertellen we je alles dat je moet weten.
 3. Drink thee
  Drink niet zomaar elke thee, want niet elke theesoort is even geschikt.Om beter te kunnen slapen drink je best kamille, linde, citroenmelisse, munt of valeriaan. Ze hebben een rustgevende en kalmerende werking, waardoor je je beter zal kunnen ontspannen.
 4. Probeer een voedingssupplement
  Voedingssupplementen met melatonine kunnen je ondersteunen in je zoektocht naar een stabiel slaapritme. Ze hebben een rustgevend effect op je lichaam en helpen je om beter te kunnen inslapen en doorslapen. Let wel op: supplementen met melatonine neem je best enkel voor het slapengaan in, niet overdag.