Betrokken met de planeet

Naast het ontwikkelen van producten voor de meest gevoelige huid, heeft La Roche-Posay ook een tweede missie: milieuverantwoordelijkheid. Bij elke stap bij het ontwikkelen van een product wordt er rekening gehouden met de mogelijke impact op het milieu. Wat betreft de verpakking, maar ook de potentiële effecten van elk ingrediënt wordt nauwkeurig onderzocht.

 

 

Verpakkingen

 

La Roche-Posay zet zich in om zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Naast dat 0% van de verpakkingen PVC plastic bevatten, werden er in 2016 alleen al 23,5 ton aan gerecycleerd materiaal gebruikt. Daarnaast produceert La Roche-Posay minder plastic door bijvoorbeeld de Lipikar Balsem AP+M lichter te maken, en verbruikt het minder papier door geen bijsluiters meer toe te voegen, maar de belangrijkste informatie op de verpakking zelf te drukken.

 

 

Ingrediënten

 

La Roche-Posay garandeert dat 100% van de grondstoffen voor haar formules streng worden getest op milieu impact, aan de hand van 4 criteria:

  1. Biologische afbreekbaarheid
  2. Impact op in het water levende organismen
  3. Hernieuwbaarheid
  4. Gebruik van groene chemie voor de verwerking

 

Op basis van deze punten creëert La Roche-Posay formules die zowel klinisch bewezen efficiënt zijn, als een zo gering mogelijke milieu-impact hebben.

 

Pionier op het huidmicrobioom

 

Op onze huid alleen al zijn er meer dan 500 verschillende soorten microben geïdentificeerd. Dat niet alleen, het menselijk lichaam bevat 10 keer meer bacteriën dan cellen en meer dan 50% van het DNA is van bacteriële oorsprong. Alles samengenomen wordt dit het microbioom genoemd. De samenstelling van je microbioom is even uniek als jezelf en varieert steeds in functie van het lichaamsdeel. Dit betekent dat er bepaalde zones dichter bevolkt zijn dan andere zones.

 

Het belangrijkste microbioom bevindt zich op je grootste orgaan: de huid. Op elke cm² bevinden zich een miljard microben – bacteriën, virussen, schimmels en zelfs mijten. Deze microben leven op elke huidlaag. Je huid vormt een stevig schild tussen de binnen-en buitenkant van je lichaam- deze beschermende functie wordt de ‘barrièrefunctie’ genoemd. Deze unieke positie van de huid maakt haar zeer kwetsbaar. Als reactie op de stress van het moderne leven kan de rijke diversiteit aan micro-organismen die de huid bevolken en diepgaand ondersteunen, uitgeput raken, waardoor je huid in gevaar komt.

 

Een onevenwichtig microbioom is te wijten aan een gebrek aan diversiteit van verschillende bacteriesoorten op de huid. Dit gebrek aan diversiteit komt vaak voor bij een acne gevoelige huid en een eczeem-gevoelige huid. Door de diversiteit van de bacteriën op de huid te herstellen, is het microbioom gezonder, wat samenhangt met een gezondere huid in het algemeen. Dit microbioom werkt als een natuurlijke genezer en beschermer door een onzichtbaar schild te vormen tegen externe agressors.

 

Een divers microbioom helpt bij het reguleren van de ontstekingen die verantwoordelijk zijn voor een gevoelige huid. Deze epidemie – 62% van de mensen heeft vandaag de dag een gevoelige huid! – leidt ertoe dat steeds meer mensen nadenken over manieren om een gezonde, diverse huidflora te kweken. Het thermaal water is bijvoorbeeld een uniek therapeutisch ingrediënt dat bijdraagt tot het herstellen van de diversiteit van het microbioom van de huid.

 

Hoog tijd dus om de microbiële diversiteit in je lichaam te accepteren en te verwelkomen. Als je zorg draagt voor je bacteriën, zullen zij op hun beurt zorg dragen voor jou.

 

“100% getest op allergieën.

 

 

Getest op pasgeborenen.

 

Bij La Roche-Posay is de missie een beter leven voor een gevoelige huid. Voordat de producten op de markt komen, ondergaat het een aantal klinische tests om ervoor te zorgen dat de producten geschikt zijn voor de meest kwetsbare huidtypes.

 

Allereerst worden de formules getest op EpiSkin*, wat een soort gereconstrueerde huid is. Pas als La Roche-Posay tevreden zijn over hun resultaten daarop, gaan ze over tot testen op mensen. Niet alleen biedt de EpiSkin* een perfect alternatief voor dierproeven, ook kunnen ze in de eerste testfase al irriterende bestanddelen bannen.

 

Vervolgens worden er onder toezicht van een dermatoloog de formules getest op mensen uit de doelgroep van het product. Klinische testen worden uiterst serieus genomen. Sommige producten worden meer dan 10.000 keer getest voor ze op de markt komen. Als zelfs maar één persoon een allergische reactie vertoont, gaat het product terug naar het lab om de formule te herzien.

 

La Roche-Posay is ook één van de dermocosmetica merken die specifiek producten ontwikkelen voor pasgeboren baby’s en die grondig controleren. De twee topproducten hiervoor zijn Lipikar Syndet AP+ en Lipikar Balsem AP+M. Beiden hebben ze uitgebreide klinische studies onder dermatologisch en pediatrisch toezicht doorstaan en zijn perfect geschikt voor de verzorging van baby’s.

 

Ook na de lancering op de markt wordt er in de gaten gehouden of de producten uitstekend worden verdragen. Alle meldingen van consumenten en/of artsen worden geregistreerd en grondig onderzocht. Ze doen hun uiterste best om elk geval op te lossen en over te gaan op maatregelen zodat ze de veiligheid van onze producten kunnen garanderen.

 

* EpiSkin bestaat uit kleine rondjes synthetisch aangemaakte menselijk huid. Daartoe worden menselijke huidcellen (keratinocyten) in kweek gebracht in petrischaaltjes. EpiSkin is een gezonde structuur waarop cosmetica kunnen worden uitgetest en waardoor geen dierproeven meer nodig zijn.

 

Stichting La Roche-Posay

 

In 1995 is Stichting La Roche-Posay ontstaan welke, onder toezicht van de Fondation de France, wereldwijd de initiatieven van dermatologiespecialisten bevordert die op wetenschappelijk en maatschappelijk vlak actief zijn.

 

Jonge dermatoloog onderzoekers ondersteunen

 

Het eerste actiedomein van de Stichting La Roche-Posay is het toekennen van het Onderzoeksprijs om het innoverende werk van jonge dermatoloog onderzoekers te belonen en te financieren. Na evaluatie door onafhankelijke experts, worden de geselecteerde projecten of publicaties voorgesteld aan een wetenschappelijk comité dat bestaat uit dermatologie-experts. Zij kennen de beurzen toe aan de meest verdienstelijke onder hen. Ze zijn trots en verheugd dat ze tot op heden ruim 130 onderzoekers en dermatologen wereldwijd hebben gesteund.

 

 

Maatschappelijk verantwoorde dermatologische initiatieven aanmoedigen

 

Het tweede actiedomein is “Dermatologen uit het Hart”. Het steunt de maatschappelijke initiatieven van geëngageerde dermatologen met het oog op de verbetering van de levenskwaliteit van hun patiënten door beurzen toe te kennen ter waarde van €10.000.

 

 

Het verbeteren van de levenskwaliteit voor kinderen met kanker

 

Het derde actiedomein van Stichting La Roche-Posay uit zich in een internationaal programma dat in 2019 is opgezet in samenwerking met de Childhood Cancer International Association dat gericht is op kinderen met kanker en hun families. Dit ondersteuningsprogramma werd opgericht met de expertise van een multidisciplinair wetenschappelijk comité en heeft tot doel de levenskwaliteit van kinderen en hun gezin die van streek zijn door de ziekte, te verbeteren. Geïsoleerd door ziekenhuisopnames en behandelingen, maar ook vanwege de angst die de ziekte met zich meebrengt, zijn kinderen en gezinnen vaak hulpeloos. Om te helpen bij het aanhalen of opnieuw creëren van fragiele banden op dagelijkse basis, en om de gezinshereniging te vergemakkelijken, is het programma gebaseerd op drie concrete en ambitieuze acties: speciaal aangepaste ouder/kind-massages, een internationaal digitaal informatieportaal en een scala aan emoties om kinderen te helpen om uit te drukken wat ze voelen.

 

Ontdek La Roche-Posay op farmaline.be