Vaarwel vaginale droogte

Vaginale droogte is iets waar elke vrouw in haar leven waarschijnlijk wel mee te maken krijgt. Gelukkig bestaan er oplossingen voor dit probleem. Een glijmiddel kan bijvoorbeeld wonderen doen.

 

Vaginale droogte kent vele oorzaken, zoals de menopauze en het geven van borstvoeding. Maar ook stress, vermoeidheid, het gebruik van bepaalde medicatie (antidepressiva, allergiepillen of plaspillen) of te veel alcohol zijn er daar enkele van. Verder zorgen diabetes, endometriose, nierziekte en de behandeling van kanker voor een verhoogde kans op vaginale droogte. Tijdens een gewone menstruatiecyclus is het ook normaal dat de vagina tijdens de eerste dagen na de menstruatie minder vochtig aanvoelt, en dat rond de eisprong daarentegen de vagina heel wat vochtiger is. Elke vrouw wordt dus waarschijnlijk wel eens met vaginale droogte geconfronteerd, en zeker niet alleen na de menopauze.

 

 

Hoe ontstaat vaginale droogte?

 

Even uitleggen hoe ons lichaam werkt. Vaginaal vocht ontstaat omdat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken en verwijderd via de vagina. Dit proces zorgt ervoor dat de vagina wordt bevochtigd én gereinigd. Onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen verandert het baarmoederslijmvlies van textuur. Hoe lager de hormoonspiegel, hoe minder goed het baarmoederhalsslijmvlies werkt. Het wordt kwetsbaarder en verliest elasticiteit, evenals zijn hydraterende en zuurherstellende eigenschappen. Ook het zelfreinigend vermogen gaat achteruit. Er ontstaat met andere woorden vaginale droogte.

 

 

Mogelijke oorzaken?

 

Er zijn een aantal boosdoeners wanneer het gaat over droogte daar beneden. Enerzijds kan dat overdreven hygiëne zijn, anderzijds een daling van oestrogeen in het lichaam.

 

  • Wassen

Een overdreven vaginale hygiëne zorgt niet voor minder vaginale droogte, integendeel! Het zorgt er net voor dat je alle goede eigenschappen van de zelfregulering van de vagina (letterlijk) om zeep helpt. Een vagina moet in principe niet gewassen worden. Nee, ook niet met speciale zeep voor de intieme zone! Ze heeft namelijk een groot zelfreinigend vermogen. De vaginale flora heeft bovendien een bepaalde zuurtegraad waarin de meeste ziektekiemen niet kunnen overleven. Wassen met zeep of intieme wasemulsies verstoort deze flora, waardoor het infectierisico groter wordt. Wanneer je jezelf daar beneden toch even wilt verfrissen, kan dat gewoon met lauwwarm of koud water.

 

  • Menopauze

In de aanloop naar de menopauze, ook wel de pre- of perimenopauze genoemd, en tijdens de menopauze daalt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Veel vrouwen hebben daarom in deze fase last van vaginale droogte. Minder oestrogeen betekent dat het vaginale slijmvlies minder vochtig en soepel is, dat de schaamlippen kleiner en slapper worden en dat de vagina vernauwt.

Weetje: de daling van oestrogeen in je lichaam kan al beginnen vanaf je dertigste.

 

  • Borstvoeding en zwangerschap

Ook tijdens het geven van borstvoeding ligt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam lager dan gewoonlijk. Dat zorgt ervoor dat de menstruele cyclus tijdelijk wordt onderdrukt. Vrouwen raken minder snel seksueel geprikkeld en worden minder vochtig. Veel vrouwen hebben, mede door deze hormoonschommelingen, het eerste jaar na de bevalling minder behoefte aan seks.

 

Nog even over de zwangerschap. Het vrouwelijk lichaam ondergaat tijdens een zwangerschap natuurlijk heel wat hormonale veranderingen. Die zorgen ervoor dat het vaginale ‘milieu’ minder zuur wordt én dat de hoeveelheid vocht net toeneemt. Dat lijkt het omgekeerde van vaginale droogte? Een verstoord milieu heeft echter invloed op de bacterieflora, wat de kans op een schimmelinfectie vergroot. Die infecties kunnen ook leiden tot pijn in en rondom de vagina, en bij het vrijen. Daardoor kunnen infecties al eens verward worden met vaginale droogte.

 

 

Oplossingen?

 

Valt vaginale droogte op te lossen? Uiteraard! Belangrijk is dat vrouwen hier een stukje aan zelfzorg doen.

 

  • Bespreek het

Wanneer je problemen ervaart, is het belangrijk om dat aan je partner te laten weten. Veel vrouwen vinden dit moeilijk omdat ze hun partner niet willen kwetsen, teleurstellen of tekortdoen. Maar erover praten is belangrijk om samen met je partner naar een oplossing te zoeken. Als je het niet bespreekt, word je als partner keer op keer zonder verklaring afgewezen en dat kan dan weer voor relatieproblemen zorgen. Vandaar is praten over het ongemak erg belangrijk en kan je samen met je partner naar een oplossing zoeken.

 

  • Hulpmiddelen gebruiken

Tegenwoordig bestaan er heel wat middeltjes die (tijdelijke) vaginale droogte verhelpen. Hormoonpreparaten helpen in ieder geval, maar het nadeel is dat je ze moet blijven nemen, anders keren je klachten eenvoudigweg terug. Verder worden deze hormoonpreparaten vaak afgeraden, omdat ze de kans op kanker zouden vergroten, maar dat is nog niet volledig bewezen. Wel is het zo dat vrouwen met een familiale of genetische aanleg een verhoogd risico kunnen hebben.

 

Wanneer het gaat over hulpmiddelen, is de meest voor de hand liggende keuze glijmiddel. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten en voor ieder wat wils, namelijk op olie-, water- of siliconenbasis. Glijmiddel op oliebasis is eerder af te raden. Het kan namelijk vaginale infecties veroorzaken en de kwaliteit van het condoom aantasten.

 

Glijmiddel op waterbasis is vaak iets goedkoper. Zulk glijmiddel is ook meer geschikt voor condooms, want dat beschadigt ze niet. Glijmiddel op siliconenbasis wordt daarentegen minder snel door de huid opgenomen, droogt daardoor minder snel uit en moet dus minder vaak opnieuw worden aangebracht.

 

Of je nu in je menopauze zit, zwanger bent of last hebt van vaginale droogheid… Lubrilan van Pannoc helpt je doorheen deze periodes en zorgt voor een intenser gevoel. Zelfs bij vrouwen die geen last hebben van vaginale droogte, komt glijmiddel misschien ooit wel eens van pas! Het product bevat geen overbodige ingrediënten, waardoor het geen irritatie veroorzaakt. Bovendien is het een eerlijk product dat gewoonweg doet wat het moet doen, én wordt het aanbevolen door gynaecologen en seksuologen.