
Stress: klachten en oplossingen
Jong of oud, man of vrouw, iedereen krijgt wel eens met stress te maken. In dit artikel zetten we de symptomen van stress en enkele tips op een rijtje.
Wat is stress?
Een actief verenigingsleven, zware deadlines op het werk of een teveel aan familiebijeenkomsten, … Deze activiteiten nemen veel tijd in beslag en wanneer we aanvoelen dat we onze vooropgestelde doelen niet zullen halen, zal het lichaam hier proberen tegen te vechten, waardoor stress ons overmant. Een naderend huwelijk kan voor de een al stresserender zijn dan voor de ander. Of denk aan zeer banale en alledaagse ervaringen zoals onder meer de dagelijkse files, lawaaioverlast of het vaak gestoord worden.
Stress is een reactie van het lichaam op de ervaren spanning of druk en kan zowel positief als negatief ervaren worden. Positieve stres is een gezonde vorm van stress waarbij het lichaam een energieboost ervaart. In geval van negatieve stress is er sprake van een overdosis aan spanning en druk. Het wordt allemaal wat te veel voor het lichaam en dit zal zich uiten in een reeks lichamelijke en emotionele klachten en gedragsveranderingen:
Lichamelijk:
- hoofdpijn en spierpijn
- slaapproblemen
- hartkloppingen
- maag- en darmproblemen
Emotioneel en mentaal:
- snel huilen
- geïrriteerd zijn
- sombere gedachten
- piekeren
- zelden lachen
Gedragsveranderingen:
- verminderde eetlust
- verhoogd alcohol- en nicotinegebruik
- gebrek aan energie
- lusteloosheid
Stress kan tot op zekere hoogte perfect verdragen worden, maar wanneer je de opgelegde eisen niet meer kan beantwoorden, kan het op langere termijn aanleiding geven tot een burn-out. Daarover kan je hier meer lezen.
Wat kan je zelf doen?
- Schuif alles eens aan de kant en stel jezelf centraal. Maak tijd voor hetgeen voor jezelf belangrijk is.
- Zorg voor ontspanning en lichaamsbeweging. Kies iets waar je rustig van wordt, bijvoorbeeld een massage, een avondwandeling of een half uurtje joggen.
- Zorg voor een gezonde levensstijl: drink voldoende water en eet gevarieerd. Let er bovendien op dat je voldoende nachtrust hebt.
- Let op je ademhaling. Een stresstoestand zorgt ervoor dat je sneller gaat ademen, het hart sneller gaat kloppen en je begint te zweten. Probeer je ademhaling te vertragen zodat je rustiger wordt. Ademhalen via de buik is hierbij aan te raden.
- Toon je emoties. Dat kan je doen door met een familielid te praten of door je gevoelens en ervaringen neer te schrijven.
- Zoek steun bij anderen. Dankzij een luisterend oor kan je stresserende situaties gemakkelijker plaatsen.
- Wees realistisch tegen jezelf en durf ‘nee’ te zeggen tegen eisen die onhaalbaar zijn.