Nourisil

Littekens: hoe verzorg en vervaag je ze?

Ontdek Nourisil™ MD als jouw bondgenoot tegen een lelijk litteken.

Een ongeval, chirurgische ingreep, keizersnede, brand- of snijwonde; er bestaan tal van gebeurtenissen die een litteken kunnen veroorzaken. Littekens zijn blijvende herinneringen aan een moeilijke – of net hele mooie – gebeurtenis in je leven. Maar een lelijk litteken kan je lichaam ontsieren. Om mooi te genezen, heeft het tijd en de juiste verzorging nodig. Wist je namelijk dat het totale proces van littekenvorming tot 2 jaar kan duren? Hoe je de wond en het litteken gedurende die periode verzorgt, heeft een groot effect op hoe het litteken er later uit zal zien. Ondanks dat het nooit volledig zal verdwijnen, kan een litteken wel mooi vervagen, afhankelijk van de aard, de leeftijd en de ernst ervan.

 

 

Welke soorten littekens bestaan er?

 

Aan de hand van de grootte, de vorm en de hardheid van het litteken zijn er vier verschillende soorten te onderscheiden:

 

1. Normaal litteken
Dit soort litteken is zacht, vlak en wit van kleur. Dit is vaak het “mooiste” en minst opvallende litteken.

 

2. Hypertrofisch litteken
Dit type is iets dikker van structuur dan normale littekens en ligt boven op de huid. Ze kunnen daarbij rood en gezwollen zijn.

 

3. Atrofisch litteken
Atrofische littekens herken je aan putjes in de huid die hol of ingedeukt zijn. Ze worden voornamelijk veroorzaakt door acne of waterpokken.

 

4. Keloïde litteken
Deze littekens zijn dikker, roder en donkerder dan de andere soorten. Ze komen vooral voor bij mensen met een getinte of donkere huid.

 

 

Hoe verzorg je een litteken het best?

 

Het gebruik van siliconen is de gouden standaard bij littekenbehandeling. Siliconenproducten helpen enerzijds om littekens te minimaliseren door een goede vochtbalans in de huid op peil te houden en anderzijds om overmatige verdamping van vocht tegen te gaan.

 

Nourisil™ MD is ontwikkeld voor de behandeling van alle soorten littekens en kan gebruikt worden voor zowel nieuwe als oude littekens. Deze ultralichte siliconengel maakt littekens vlakker, vervaagt ze en verlicht jeuk. Dankzij zijn unieke samenstelling van 5 siliconen en vitamine E voorkomt Nourisil abnormale littekenvorming en houdt het de vochtbalans in de huid op peil. Bovendien is de gel transparant, sneldrogend en geschikt voor gebruik bij alle huidtypes en kinderen.

 

Breng Nourisil™ MD 2 keer per dag aan op een schone en droge huid. Masseer voorzichtig over het litteken en laat drogen. Vervolgens kunnen cosmetica of zonbescherming worden aangebracht om het litteken te camoufleren of te beschermen tegen UV-schade.