biologisch en natuurlijk

Klaar voor een 100% natuurlijke verzorging in je badkamer?

Ook biologische en natuurlijke verzorging mogen af en toe in de verf gezet worden. Maar wat is het verschil tussen “biologisch” en “natuurlijk”, en wat betekenen ze precies?

Wat zijn natuurlijke producten?

 

Natuurlijke verzorging bevat enkel ingrediënten die je in de natuur zou kunnen vinden en dus niet synthetisch worden nagemaakt. Om te weten te komen of een product echte natuurcosmetica is, kan je zoeken naar het NATRUE-keurmerk: het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica. Dat keurmerk biedt de garantie dat:

  • een product gemaakt is van uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten;
  • de hele productieketen mens- en natuurvriendelijk is;
  • producten niet getest worden op dieren.

 

Het NATRUE-keurmerk:

NATRUE-keurmerk

 

Zijn alle natuurlijke producten ook biologisch?

 

Niet alle natuurlijke (verzorgings)producten zijn echter biologisch, want die gaan namelijk nog een stapje verder. Producten die het label “biologisch” dragen, bevatten normaal gezien natuurlijke ingrediënten van biologische oorsprong. “Biologisch” is een keurmerk dat enkel van toepassing kan zijn op geteelde producten. Het keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Alle biologische etenswaren die je in de supermarkten kunt kopen, voldoen aan deze eisen en dragen daarom het Europees biologisch keurmerk. Andere bekende keurmerken in onze streek zijn het EKO-keurmerk (Nederland), het Biogarantie-keurmerk (België) en het Agriculture Biologique-keurmerk (Frankrijk).

 

Verzorgingsproducten die claimen dat ze biologisch zijn, zouden dus natuurlijke ingrediënten moeten bevatten die biologisch geteeld zijn. Maar let op: de vermelding van het woord “bio” of “biologisch” biedt geen garantie. Als je bio- en natuurcosmetica wil gaan gebruiken, zal je zelf moeten nagaan of de ingrediënten van het product daadwerkelijk van biologische landbouw/oorsprong afkomstig zijn. Nog een pluspunt: in biologische cosmetica en huidverzorging zitten overigens ook geen parabenen, ftalaten, synthetische kleur- en geurstoffen, chemische stoffen, siliconen en PEG’s.

 

Het NATRUE-keurmerk hanteert trouwens 3 niveau’s om het bio-aandeel in natuurlijke verzorgingsproducten te bepalen:

  • Natuurcosmetica: Bevat uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten
  • Natuurcosmetica met bio-aandeel: Bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 70% aan biologische ingrediënten
  • Biocosmetica: Bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 95% aan biologische ingrediënten

 

Van links naar rechts: Het Europees biologisch keurmerk, EKO-keurmerk (NL), het Biogarantie-keurmerk (BE) en het Agriculture Biologique keurmerk (FR)

 

Biokeurmerken

 

Staar je niet blind, maar wees kritisch

 

Wil je graag overschakelen op natuurlijke of biologische producten, of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je er wat uitproberen? Ga je dan niet blindstaren op de labels die zulke producten zouden moeten dragen. Het Europees biologisch keurmerk is erg streng, waardoor het niet te vinden is op sommige natuurlijke en (bijna volledig) biologische verzorgingsproducten.

 

Om je een handje te helpen, tonen we je enkele fijne merken die een natuurlijke of biologische verzorging hoog in het vaandel dragen. Denk daarbij aan merken zoals Weleda, Dr. Hauschka, Klorane, Korres en Apivita. Voor biologische essentiële oliën kan je terecht bij Pranarom.