Is Ginseng echt een oosters wondermiddeltje?

Ginseng is een van de bestverkochte oosterse kruidensupplementen. Er worden dan ook heel wat positieve eigenschappen gelinkt aan deze wortel. Waarom ginseng dan zo populair is, zoeken wij even voor je uit!

Familie van klimop?

 

Ginseng is afkomstig van het geslacht Panax, dat deel uitmaakt van een plantenfamilie die we allemaal wel kennen: klimop. Afgezien van de naam, heeft Ginseng eigenlijk niet veel anders met klimop gemeenschappelijk. De bereidingen uit de wortels van de negen verschillende Panax-soorten, worden ginseng genoemd.

 

Er zijn verschillende aanwijzingen dat deze stoffen gunstige effecten hebben op de gezondheid. Ginseng wordt dan ook gebruikt als algemeen tonicum en voedingssupplementen met ginseng zijn wereldwijd enorm populair. Er bestaan “pure” vormen die enkel ginseng bevatten, maar ginseng komt ook veelvuldig voor in combinatiepreparaten.

 

 

Ginseng to the rescue

 

Ginseng bij een stressvol leven

Alles moet sneller, groter en beter, waardoor onze levensstijl vaak enorm hectisch is. Heel wat mensen hebben last van stress en dat kan niet de bedoeling zijn. Ginseng kan je helpen om de rust terug te vinden. Studies hebben namelijk aangetoond dat ginseng ervoor zorgt dat je minder vatbaar bent voor stress en andere mentale problemen. Ginseng houdt namelijk de hormonen in bedwang die een stressgevoel veroorzaken, zodat je makkelijker je emotionele evenwicht kan bewaren.

 

Ginseng voor een sterke natuurlijke afweer

Ginseng bevat verschillende vitaminen en mineralen die samen je immuunsysteem kunnen ondersteunen. Het lijstje is bijna eindeloos, want ginseng is rijk aan vitamine A, B, C en E, ijzer, magnesium en kalium. Als je dus regelmatig supplementen met ginseng neemt, is je lichaam beter bestand tegen infecties of verkoudheden.

 

Een fitter gevoel

Ben je vermoeid en blijft het wekenlang aanslepen? Dan zou het kunnen dat je cortisolwaardes te laag zijn. Cortisol is een hormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Het regelt voor een stuk je bloeddruk, immuunsysteem en spijsvertering. Heb je een tekort, dan kan je last hebben van een slaperig gevoel. Ginseng kan je helpen de juiste balans van je cortisolwaarden terug te vinden.

 

Een gezonde spijsvertering

Ginseng heeft een positieve invloed op verschillende bacteriën in je maag en darmen. Heb je dus last van weinig eetlust, een opgeblazen gevoel of diarree? Probeer ginseng om je spijsvertering weer in orde te krijgen. Ook als je een paar kilootjes wil verliezen, is een goede spijsvertering van groot belang.

 

 

Zelf ginseng-thee maken!

 

Om zelf thee van ginseng te maken, heb je helemaal niet veel nodig: verse ginseng, een aardappelmesje, honing, een zeefje en eventueel groene of fruitthee. Ga als volgt te werk:

 

  1. Snij de topjes van de verse ginseng eraf, waar de wortels overgaan in de stengels. Snij de wortel in kleine stukjes of reepjes.
  2. Bestrijk de reepjes met honing en laat 5 minuten trekken.
  3. Gebruik 1 theelepel ginseng-stukjes voor 1 tas thee.
  4. Laat de ginseng 5 minuten trekken in heet, niet-kokend water. Voor sterkere thee: laat nog 5 minuten extra trekken.
  5. Haal de stukjes ginseng uit het water (met behulp van een zeefje).
  6. Is de thee te sterk? Voeg dan wat groene thee of fruitthee toe. Ook een snuifje zout kan de scherpe smaak wat verhullen.
  7. Je ginseng-thee is klaar! Genieten maar!