zwangerschap

Gezonde mama, gezonde baby!

Heb je een kinderwens of ben je zwanger? Proficiat! Lees hier met welke vitamines je jezelf tijdens de zwangerschap kan ondersteunen en hoe je nadien je kindje met de beste zorgen kan omringen.

Een gezonde en gevarieerde voeding is altijd belangrijk, en dus zeker ook tijdens de zwangerschap. Voor de ontwikkeling van de foetus is het van groot belang dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt tijdens de zwangerschap. Ook na de geboorte kan je je baby optimaal ondersteunen. Dankzij de juiste vitamines wordt je kindje sterk en gezond, en ook je baby’s huid heeft baat bij verzorgingsproducten die aangepast zijn aan de tere, gevoelige huid van je kindje.

 

Zwangerschap

 

Nog voor de bevruchting en tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap is het belangrijk foliumzuur in te nemen (0,4 mg / dag). Foliumzuur draagt namelijk bij tot de bloedaanmaak en bevordert de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van het embryo. Je kan foliumzuur apart innemen of in vitaminepreparaten voor zwangere vrouwen die nog tal van andere nuttige vitamines bevatten.

 

Vitamine C is een erg nuttige vitamine tijdens de zwangerschap. Ze helpt bij de aanmaak van de placenta en de foetale membranen; en zorgt er ook voor dat ijzer beter wordt opgenomen door het lichaam. Dat laatste is belangrijk omdat ijzer zorgt voor het transport van zuurstof doorheen het hele lichaam en via de placenta naar de foetus. Als je een tekort hebt aan vitamine C heb je meer kans op een vroegtijdige bevalling.

 

Vitamine D, de zonnevitamine, zorgt ervoor dat het lichaam beter calcium kan opnemen. Tijdens de zwangerschap is deze vitamine onmisbaar om het beendergestel van je baby op te bouwen.

 

Let op: niet alle vitamines zijn even geschikt tijdens de zwangerschap. Bij een teveel aan vitamine A loopt je kindje een grotere kans op een aangeboren afwijking. Je vindt vitamine A in eieren, boter, margarine en leverproducten. Gebruik deze voedingsmiddelen daarom met mate en eet bij voorkeur geen lever of leverproducten tijdens je zwangerschap.

 

Raadpleeg steeds je arts of vroedvrouw als je bepaalde geneesmiddelen of vitamines wil innemen tijdens je zwangerschap.

 

Baby

 

Vitamine D bevordert de groei en ontwikkeling van het beendergestel. Het is aanbevolen kinderen tot 6 jaar dagelijks 400 IE vitamine D te geven, het hele jaar door. Een tekort aan vitamine D is moeilijk op te sporen en kan ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld botaandoeningen, terwijl een extra toediening van vitamine D – uiteraard binnen bepaalde grenzen – veilig is.

 

Je baby heeft in zijn eerste levensmaanden nog voldoende ijzervoorraad van mama meegekregen. Na ongeveer zes maanden is deze voorraad echter opgebruikt en is het belangrijk te starten met groentepap om het ijzergehalte op peil te houden.

 

Wil je de natuurlijke weerstand van je baby extra ondersteunen? Imunixx Kidz bevat vitamine C, die bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem en de vermindering van vermoeidheid.

 

Verzorging (droge) huid

 

Een bad geven is een moment van plezier en communicatie met je kindje. Zorg voor een warme, rustige omgeving en leg op voorhand alles klaar: een zachte handdoek, luier kleertjes… De delicate huid en haartjes van je kindje verdienen de beste zorgen. Kies daarom steeds voor milde producten geschikt voor jonge kindjes. ABCDerm Zachte Reinigende Gel is een milde zeep die de huid en haren van je baby zacht houdt en niet in de ogen prikt.

 

Heeft je kindje last van een erg droge of atopische huid? Gebruik dan aangepaste verzorgingsproducten die goed hydrateren en rode plekken en jeuk tegengaan.

  • La Roche Posay Lipikar is specifiek gericht op de droge huid van kinderen en volwassenen
  • Avène Trixera biedt dagelijkse verzorging voor de droge gevoelige huid van het hele gezin
  • De producten van Uriage Xémose zorgen ervoor dat de huid weer voor lange tijd prettiger aanvoelt

 

Als je bij het verluieren merkt dat je baby rode billetjes of luieruitslag heeft, is het ook aan te raden de geïrriteerde huid in te smeren met een verzachtende zalf.

  • Dermocrem: Ondersteunt het herstellende vermogen van de huid.
  • Calendula babybillen balsem: Zoete amandelolie en extract van goudsbloem en kamille verzorgen en verzachten de tere babyhuid.