darmkanker

Darmkanker opsporen? Doe zelf de test!

Als darmkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op genezing 90%. Ontdek hier hoe je jezelf eenvoudig kan testen.

Eén op twintig Belgen wordt getroffen door darmkanker. Na long- en borstkanker staat de ziekte op de derde plaats in het rijtje van de meest dodelijke kankers. Deze verborgen vijand wordt vaak veel te laat gedetecteerd, waardoor jaarlijks 3000 Belgen de strijd verliezen. Een eenvoudige test volstaat om deze ziekte in een vroeg stadium op te sporen, waardoor de kans op genezing aanzienlijk stijgt.

 

Darmkanker

 

Kanker van de dikke darm is een veel voorkomende vorm van kanker. Indien de ziekte zich al op jonge leeftijd voordoet, kan dit duiden op erfelijkheid. Naarmate meer familieleden de aandoening hebben, vergroot het risico om zelf ook darmkanker te krijgen. De aanwezigheid van darmpoliepen is ook een risicofactor, omdat deze poliepen kwaadaardig kunnen ontaarden. Het risico op darmkanker neemt sterk toe met de leeftijd, en komt vooral voor bij personen van 50 jaar of ouder.

 

Ook bepaalde niet-erfelijke factoren kunnen het risico op darmkanker verhogen, en je consumptiegedrag is daar zeker één van. Vooral bij overgewicht, roken en overmatige alcoholconsumptie neemt het risico op darmkanker sterk toe. Zoals altijd is gezond en matig eten en voldoende bewegen dus de boodschap.

 

Waarom snel testen?

 

Van goedaardige poliep tot kanker is een traag proces. Hoe vroeger opgespoord, hoe groter je kans op genezing. Om deze ziekte te detecteren volstaat het een eenvoudige test te ondergaan.

 

Darmkanker treft vooral 50-plussers. Hij wordt daarom soms een ouderdomsziekte genoemd. Toch is ook 15% van de darmkankerpatiënten jonger dan 50. We raden dus aan om vanaf 45 jaar preventief te testen en jaarlijks de test te blijven doen. Bij vroege detectie van de ziekte heb je namelijk 90% kans om te genezen.

 

Soorten onderzoek

 

Preventief onderzoek bij dikkedarmkanker kan door middel van een kijkonderzoek van de darm of door een ontlastingsonderzoek. Bij een kijkonderzoek onderzoekt een specialist de binnenkant van je dikke darm, via een lange, soepele buis met een camera erop. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en vindt plaats in de dagkliniek van het ziekenhuis.

 

Het ontlastingsonderzoek is een onderzoek naar kleine hoeveelheden bloed in je stoelgang. Een staaltje van je stoelgang wordt via de huisarts in het labo onderzocht. Een andere mogelijkheid is de Veroval zelftest voor darmpreventie.

 

Het voordeel van een zelftest is dat je deze in de privacy van je eigen woning kan uitvoeren. Zo moet je niet op en af lopen met stoelgangpotjes en vermijd je de wachttijden bij je dokter. Je kan de test in alle anonimiteit bestellen op onze website waarna hij discreet aan huis bezorgd wordt.

 

Hoe werkt de zelftest?

 

De Veroval darmpreventie-zelftest spoort onzichtbaar bloed in de stoelgang op. De aanwezigheid van dit onzichtbare bloed kan meerdere oorzaken hebben, en kan onder andere wijzen op een vroeg stadium van darmkanker. Met de zelftest kan je snel en veilig testen of er onzichtbaar bloed aanwezig is in je stoelgang. Het enige wat je nodig hebt, is een staaltje van je stoelgang en vijf minuten tijd. De Veroval zelftest is zeer betrouwbaar. Prestatie-evaluatie studies hebben een nauwkeurigheid van meer dan 98% aangetoond.

 

De eerste stap van de test is het opvangen van je stoelgang. Hiervoor is een hulpmiddel bij de test gevoegd. Daarna neem je met een speciale stick enkele monsters. Deze worden met een verdunningsvloeistof gemengd, waarna je druppels van de staal op een testcassette aanbrengt. Zodra een rode vloeiende beweging zichtbaar is op de testcassette, start de test. Vijf minuten later kan u het resultaat aflezen.

 

  • Wat als het resultaat positief is?

Als het resultaat afwijkend is, betekent dit dat bloed werd aangetroffen in de ontlasting. Dit betekent nog niet dat je ernstig ziek bent. Een afwijkend resultaat kan onder meer wijzen op ontsteking van het slijmvlies van de darm, zweren (vb. ziekte van Crohn), aambeien (hemorroïden) of poliepen (mogelijke voorlopers van darmkanker). Om een definitieve diagnose te stellen, dien je een arts te raadplegen. Hij zal beslissen wat er vervolgens dient te gebeuren.

 

  • Wat als het resultaat negatief is?

Als het resultaat negatief is, betekent dit dat de test geen bloed kon detecteren in de ontlasting. Aan patiënten vanaf 45 jaar of patiënten die verwanten hebben met dikkedarmkanker, wordt desgevallend toch aangeraden om de test jaarlijks uit te voeren.

 

Neem je gezondheid serieus! We bevelen je aan de Veroval zelftest voor darmpreventie regelmatig te herhalen.