Wat zijn de elementen van een goede zonnecrème?

Zonnebescherming is van groot belang om de huid te beschermen tegen het risico op huidkanker en huidschade dat wordt veroorzaakt door de zon. Iedereen weet dat bescherming tegen de zon nodig is. Toch volgt niet iedereen dit advies. Wij zetten de mythes over waarom je geen zonnecrème zou moeten gebruiken even op een rijtje.

Zonnebescherming is van uiterst belang voor onze gezondheid. Toch wordt de goede raad om jezelf goed in te smeren vaak in de wind geslagen, omdat het aanbrengen van zonnebescherming niet zo handig is. Redenen hiervoor zijn oa dat de crème vaak kleverig aanvoelt, dat je niet genoeg bruint met zonnecrème, of dat bepaalde ingrediënten slecht voor het milieu zouden zijn. Als gevolg gebruiken sommige mensen onvoldoende of zelfs helemaal geen zonnebescherming.

 

 

Kleverig

Vaak worden zonnecrèmes aan de kant geschoven omdat ze kleverig aanvoelen. Zeker wanneer je op het strand vertoeft, kan dit onaangenaam zijn. Vele merken van zonnecrèmes zijn zich echter zeer bewust van het probleem en voorzien niet plakkerige sprays als alternatief.

 

Deze sprays zijn ook een goed alternatief voor mensen met een vette huid die snel last heeft van acne, maar ook mensen met een behaard lichaam die niet graag crèmes smeren.

 

 

Geen kleurtje

Goed nieuws, een zonnecrème zorgt er helemaal niet voor dat je niet meer kan bruinen. Zelfs factor 50+ kan dit proces niet tegenhouden. Zonnecrèmes kunnen het krijgen van een kleurtje enkel vertragen.

 

Sterker nog, je lichaam ineens te veel blootstellen aan de zon geeft je huid ook niet de kans om te bruinen. Je pigmentcellen maken veel minder melanine aan, waardoor je dus enkel maar rood wordt. Het langzaamaan doen is dus de beste oplossing voor een kleurtje. Dit doe je natuurlijk met een zonnecrème.

 

 

UV-filters

UV-filters zijn de enige manier om de blootgestelde huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door de zon, ze zijn onvervangbaar als het gaat om zonnebescherming. Bepaalde filters worden echter besproken in het publiek debat omdat ze ervan verdacht worden een negatieve invloed te hebben op het mariene milieu.

 

Eucerin gebruikt enkel UV-filters die voldoen aan de strenge wettelijke normen van de EU cosmetische wetgeving. Bovendien zijn alle Eucerin Sun producten vrij van de twee meest besproken filters. Hoewel het onderzoek naar de mogelijke impact van UV- filters op koralen zich momenteel nog in een zeer vroeg stadium bevindt, bevatten de formules van Eucerin Sun geen oxybenzone en octinoxaat. Deze formules respecteren daarmee de Hawaïaanse wet op de koralen dat in 2018 is goedgekeurd.

 

 

Microplastics

Veel milieu discussies handelen over microplastics. Microplastics zijn vaste, niet in water oplosbare plastic deeltjes die 5 millimeter of kleiner zijn en niet biologisch afbreekbaar zijn. Ze blijven in zeewater achter en hebben tijd nodig om afgebroken te worden, waardoor ze bijdragen aan de verontreiniging van het maritieme milieu. Hierdoor worden ze beschouwd als potentieel schadelijk voor het milieu. Sinds 2015 is Eucerin gestopt met het gebruik van grondstoffen op basis van microplastics bij de ontwikkeling van al haar nieuwe zonnebeschermingsformules, en zal in 2020 ook nylon elimineren als ingrediënt.

 

 

Biologische afbreekbaarheid.

Een materiaal is biologisch afbreekbaar wanneer het biologisch kan worden afgebroken, wat betekent dat het zal degraderen eerder dan lang in zijn huidige vorm te blijven. Dit vermindert de impact op het milieu. Niet alle biologisch afbreekbare ingrediënten voldoen aan onze hoge normen voor huidverdraagzaamheid en efficiëntie. Toch slaagde Eucerin erin geslaagd ervoor te zorgen dat de Eucerin Sun formules amenstellingen reeds tot 70% gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn, zonder compromissen te maken met betrekking tot onze hoogste normen voor zonnebescherming.

 

Het beschermen van jezelf tegen de zon wordt een plezier… en valt te combineren met bewustzijn voor het milieu!

 

 

Ontdek Eucerin Sun op farmaline.be