Wat is de perfecte huidroutine voor jouw baby?

Hoewel een babyhuid dezelfde structuur heeft als de huid van een volwassene, is een babyhuidje veel kwetsbaarder en gevoeliger voor agressies van buitenaf. Voor het comfort en welbehagen van je baby is het belangrijk de juiste verzorgingsroutine en de juiste baby verzorgingsproducten te gebruiken maar het wel eenvoudig te houden.

 

 

In de maanden na de geboorte kunnen baby’s kinderhuidziekten en -ontstekingen krijgen. Twee van de meest frequente huidaandoeningen zijn baby acne en melkkorstjes. Hoewel je je niet ongerust moet maken omdat deze aandoeningen vanzelf weer verdwijnen, geven we je hier enkele nuttige tips om ermee om te gaan mochten ze zich voordoen.

 

 

Wat is baby acne?

 

Baby acne is een vaak voorkomende huidaandoening die zich tijdens de eerste drie maanden kan voordoen. Het is doorgaans een weerslag van de hormonen van de moeder. Ongeveer 20% van de gezonde pasgeborenen kunnen oppervlakkige pustels ontwikkelen. Ze kunnen de vorm aannemen van rode puistjes op het gezicht, vooral op de wangetjes, het voorhoofd, de kin en soms ook op de rug. Er kunnen ook witte puntjes verschijnen die je met je vingertoppen kan voelen. Soms kan de huid op en rond de puistjes rood worden. Dit fenomeen kan onder invloed van warmte verergeren.

 

 

Hoe behandel je baby acne?

 

Doorgaans verdwijnt baby acne zonder enige dermatologische behandeling enkele maanden nadat het is verschenen. Je kunt vermijden dat de irritatie verergert dankzij het gebruik van enkele dermatologische verzorgingen.

Om irritatie van de huid tijdens het bad of de douche te vermijden kan je een mild reinigingsproduct gebruiken zoals de Cicaplast Lavant B5 van La Roche-Posay.
Je kunt ook thermaal bronwater of een oplossing verrijkt met zink gebruiken om de irritatie te verminderen en de gevoelige babyhuid te verzachten. Hiervoor is de Serozinc van La Roche-Posay ideaal.

 

Bij de behandeling is het belangrijk om geen producten te gebruiken die de toestand van baby’s huid kan verergeren, zoals zepen verrijkt met lipiden, vette zalven of anti-acneproducten voor tieners en volwassenen.

 

Vraag in geval van twijfel medisch advies aan je arts.

 

 

Stappen voor een goede huidroutine

 

Een babyhuid moet elke dag gereinigd en gehydrateerd worden. Een dagelijks badje van 10 minuten in water van niet meer dan 37°C is voldoende om de huid van je baby schoon te maken.

 

  1. REINIGEN

Heeft je baby een normale huid, gebruik dan de Lipikar Wasgel, die in alle zachtheid reinigt dankzij zijn ultra milde formule. Voor een drogere huid met neiging tot eczeem voeg je enkele druppels Lipikar AP+ Wasolie toe aan het badwater om de babyhuid te beschermen. Was de huid van je baby dan met Lipikar Syndet AP+, een gel-crème die de zeer droge huid van je baby reinigt zonder uitdrogen.

 

  1. HYDRATEREN (LICHAAM)

Om daarna de babyhuid te hydrateren, masseer je de crème met cirkelvormige bewegingen in voor een kalmerend effect. Zowel voor een normale babyhuid als voor een droge babyhuid met neiging tot eczeem kies je voor Lipikar Balsem AP+M die niet alleen kalmeert en het huidcomfort herstelt, maar ook opstoten van extreem droge huid vermindert.

 

  1. EXTRA AANDACHT VOOR DE BILLETJES

De billetjes van je baby bevinden zich dag en nacht in een vochtige, zure omgeving, door contact met urine en stoelgang. Om luieruitslag te voorkomen, was je de billetjes met een mild reinigingsproduct voor de intieme zones van de baby, zoals de Cicaplast Lavant B5. Droog de billetjes zachtjes af, voordat je een beschermende crème aanbrengt na elke verschoning. Aanvullend gebruik je een beschermende, herstellende crème, zoals de Cicaplast Baume B5.

 

Daarnaast kan jouw baby last hebben van verschillende soorten huidproblemen.

 

  • Huid met neiging tot atopie

Reinigen met Lipikar Syndet AP+ en verzorgen met Lipikar Balsem AP+M.

  • Melkkorstjes

Reinigen met Lipikar Syndet AP+.

  • Windpokken

Reinigen met Cicaplast Lavant B5,  kalmeren met Serozinc en de huid herstellen met Cicaplast Baume B5.

  • Huidirritaties

Reinigen met Cicaplast Lavant B5 en de huid herstellen met Cicaplast Baume B5.

  • Rode billetjes

reinigen met Cicaplast Lavant B5, kalmeren met Serozinc en de huid verzorgen met Cicaplast Baume B5.

 

 

10 gouden regels om luieruitslag te vermijden

 

REGEL 1: Reinig de huid van uw baby op milde wijze

 

Kies huidreinigingsproducten die afgestemd zijn op de kwetsbare huid van baby’s: hypoallergene formules, gewaarborgde tolerantie op baby’s. Reinigende oliën zijn een perfecte keuze voor de dagelijkse routine en zijn mild en comfortabel voor de huid van baby’s. En mocht je een zware uitslag moeten behandelen dan kan je het huidherstel efficiënt versnellen met een zuiverende milde reiniging.

 

REGEL 2: Dep de huid droog in de plaats van ze droog te wrijven

 

Na een milde huidreiniging droog je de huid met een zachte handdoek. Dep de huid met de handdoek zonder te wrijven om irritatie door de wrijving te vermijden.

 

REGEL 3: Pas op voor vuile luiers

 

Ververs regelmatig de luiers om maceratie van de huid door het contact met de stoelgang en de urine te vermijden. In ernstige gevallen is het ook aanbevolen om de luier ‘s nachts te verversen wanneer de baby wakker wordt.

 

REGEL 4: Droge billetjes

 

Kies goed absorberende luiers die de huid zoveel mogelijk afschermen tegen vochtigheid.

 

REGEL 5: Laat de huid ademen

 

Vermijd te strak zittende luiers en synthetische broekjes die de vochtverdamping verhinderen. Denk eraan dat irritatie veel voorkomt in de huidplooien en in de zones die in contact staan met zweet of vocht.

 

REGEL 6: Verstuif om te zuiveren

 

Je kunt een zuiverende spray gebruiken om mogelijke huidirritatie op baby’s billetjes te verzachten vooraleer de barrièrecrème aan te brengen.

 

REGEL 7: Extra bescherming

 

Breng na elke luierwissel een afschermende crème over het hele oppervlak van baby’s billetjes.

 

REGEL 8: Was je handen

 

Was je handen zorgvuldig vóór en na elke luierwissel.

 

REGEL 9: Pas op voor detergenten

 

Gebruik milde, hypoallergene wasproducten met een laag gehalte aan oppervlakteactieve stoffen om de babykleertjes en alle textiel dat in contact komt met baby’s huidje te wassen.

 

REGEL 10: Raadpleeg een kinderarts

 

Vraag medisch advies aan je kinderarts als de luieruitslag vochtafscheiding vertoont of overgaat in puistjes.

 

Ontdek het complete gamma La Roche Posay producten op farmaline.be