Wat doen mondmaskers met je huid en hoe los je deze huidproblemen op?

Hele dagen mondkapjes dragen kan resulteren in verschillende huidproblemen, van acne (door verstopte poriën), droge plekken, schilfers, tot zweren en blauwe plekken. Ontdek hier enkele tips hoe je jouw huid alsnog goed kan schoonmaken en verzorgen, desondanks het moeten dragen van zo’n masker.

Niet alleen onze dappere zorgmedewerkers dienen in hun dagelijkse strijd tegen het Coronavirus natuurlijk een medisch gekeurd mondkapje te dragen, maar wij allemaal.

 

Hele dagen mondkapjes dragen kan echter resulteren in verschillende huidproblemen, van acne (door verstopte poriën) tot zweren en blauwe plekken. Niet bepaald wenselijk, zeker niet tijdens een doorlopende pandemie. Een tijd waarin je je immuunsysteem en gezondheid (ook die van je huid) zo hoog mogelijk wil houden. Op social media gaan zelfs al posts viral van bijvoorbeeld verplegers die kampen met serieuze huidproblemen door het dragen van mondmaskertjes.

 

Zo’n masker drukt tegen de tip van je neus, je mond, achter de oren tot ze rauw zijn en kan ogen gevoeliger maken. Puistjes ontstaan door stress en het masker. Het trieste nieuws: tussen patiënten door kan er amper gewisseld worden van masker. In een masker zweet en adem je, soms is er niet genoeg aanvoer om zelfs maar om de dag van mondmasker te wisselen.

 

Het vraagstuk: hoe kan de gemiddelde maskerdrager – zelfs iemand die eigenhandig een maskertje heeft gemaakt uit een bandana of sjaaltje – de huid alsnog goed schoonhouden en beschermen? Of je nu een ommetje maakt met de hond, sport in het park – nu dit nog kan – of een zorgverlener bent: dit zijn de beste tips om je huid gezond te houden terwijl je een mondmasker draagt om besmetting te voorkomen.

 

 

Gebruik een milde, parfumvrije reiniger en houdt het water lauwwarm

 

Begin natuurlijk altijd met je gezicht reinigen voordat je überhaupt aan je gezicht komt. Als je het masker afdoet, wil je beslist je gezicht wassen om talg, zweet en wat je ook maar verzameld hebt op je huid die dag te verwijderen. Kies voor een milde cleanser om je gezicht te wassen zonder deze te irriteren. Een aanrader: Toleriane Reinigende Emulsie. Dit is een parfumvrije, niet schuimende reiniger voor een gevoelige huid.

 

Wil je liever geen kraanwater op je gezicht gebruiken? Dan biedt micellair water voor een (ultra) gevoelige huid uitkomst. Gebruik je wel water bij het reinigen, houdt het water dan lauwwarm, absoluut niet heet. Heet water kan de huid schuren en de delicate huidbarrière beschadigen.

 

 

Wees voorzichtig met complexe huidverzorging

 

Heb je een uitgebreide verzorgingsroutine wegens een specifieke huidprobleem zoals bijvoorbeeld acne? Dan kan het nu – indien je inderdaad een mondmaskertje draagt – een idee zijn om agressieve ingrediënten te vermijden. Denk hierbij aan: retinol, tea tree-olie en benzoylperoxide. Het kan de huid verder irriteren en dat wil je momenteel juist niet.

 

 

Een goede moisturizer

 

Door constant wrijven en frictie van het mondmasker raakt de huidbarrière aangedaan, resulterend in een droge huid, soms blauwe plekken en schaafwondjes. Breng een moisturizer aan met barrière-ondersteunende ingrediënten. Constant wrijven en frictie van een dagelijks mondmasker is niet best voor de huidbarrière, resulterend in een droge huid, soms ook blauwe plekken en schaafwondjes van de verschillende masker stoffen. Na het reinigen wil je een moisturizer (vochtinbrengende crème) aanbrengen die de beste ingrediënten bevatten voor het afweren van droogte en hydratatie. Denk ceramiden, hyaluronzuur, niacinamide, en La Roche-Posays Toleriane Ultra 8-spray. Deze kalmeert, hydrateert intensief en het is verrijkt met La Roche-Posays thermaal water. Dit water is verkregen in beschermd Frans vulkaangebied, helpt in het bijzonder de huidbarrière herstellen met behulp van maar liefst vijftien mineralen waarmee dit water als het ware is ‘opgeladen’.

 

Een busje van dit La Roche-Posay-water kun je tussendoor ook over de huid verstuiven voor een aangename opfrisser. Het verzacht de huid ook, wel zo wenselijk. Terug naar moisturizer, hydraterende dag- ofwel nachtcrème. De Toleriane Ultra-crème brengt langdurige verlichting bij dagelijkse ongemakken van een allergische of intolerante huid. Hier zit ook La Roche- Posays bronwater in en Neurosensine, een bestanddeel dat gericht inwerkt op de mechanismen van huidirritatie.

 

 

Bedek een geïrriteerde huid met een beschermend laagje of zalf

 

Als je uren achtereen een mondmasker draagt dan kan het goed zijn dat je geïrriteerde delen op je huid ontwikkelt. Als je ook last hebt van dit soort vervelende plekjes dan kun je een barrière-versterkende zalf aanbrengen. Denk aan Cicaplast Balsem B5. Vlak voor het slapengaan biedt dit ook extra bescherming na het moisturizen. Je kunt het ook smeren voordat je een masker draagt om schuring en mogelijke schaafplekjes tegen te gaan.

 

Als beschermend laagje tussen de huid en de frictie en druk van het masker kun je ook een zacht gaasje of steriel verband rolletje op het bruggetje van de neus en de jukbeenderen leggen. Hiermee kun je irritatie en potentiële kneuzingen helpen voorkomen, zolang je een passende afdichting kunt bewaren.

 

 

Vraag hulp bij infecties

 

Zie je een infectie op je huid dan is het niet altijd zo eenvoudig om dit thuis te behandelen. Het is helaas niet meer mogelijk om een dermatoloog op de praktijk te bezoeken, maar er worden tegenwoordig natuurlijk ook virtuele afspraken gemaakt. Boek een consult wanneer je vermoedt dat je huid geïnfecteerd is (bijvoorbeeld als er bloed of pus uit sijpelt en/of een pijnlijk gevoel blijft aanhouden) zodat een arts je de juiste behandeling kan voorschrijven.

 

Ontdek La Roche-Posay nu op farmaline.be