Voetschimmel, een typisch zomer probleem?

Atleetvoet of voetschimmel is een veelvoorkomende huidaandoening die veroorzaakt wordt door een bepaalde schimmel – dermatofyten – die de buitenste laag va de huid aantasten. Maar waarom is dit zo’n typisch probleem tijdens de zomermaanden en wat kan je eraan doen?

Hoe ontstaat atleetvoet?

 

Een schimmelinfectie kan je gemakkelijk herkennen aan symptomen zoals jeuk, witte schilfering, blaasjes en pijnlijke kloven tussen de tenen. Ook de teennagels worden in sommige gevallen aangetast en kunnen zelfs verkleuren.

 

Voetschimmels voeden zich met allerlei zaken zoals dode huidcellen, moleculen die in zweet voorkomen maar ook met ander materiaal dat voorkomt op de opperhuid. Ze planten zich voort aan de hand van sporen (voortplantingscellen). Deze sporen kunnen in een vochtig en warm milieu makkelijk uitgroeien tot schimmels. Eenmaal de schimmels de huid binnendringen, spreekt men van een huidinfectie. Aangezien schimmels het best groeien in een warme en vochtige omgeving is de kans op besmetting groter tijdens de zomermaanden.

 

Vooral bij warm weer hebben we vaker last van zwetende voeten. Deze warme en vochtige omgeving is wat schimmels prefereren, waardoor ze dus ook sneller kunnen groeien.

 

Meestal hebben we hier geen last van omdat onze huidflora bescherming biedt tegen overgroei van de schimmels. Bij een huidflora die in balans is, beschermen de goede bacteriën ons tegen dit probleem. Helaas geraakt deze huidflora vaak uit evenwicht.

 

 

Een huidflora uit evenwicht maakt de huid vatbaar voor schimmels

 

De meeste producten en zepen op de markt bevatten bewaarmiddelen en surfactanten (schuimvormers). Deze ingrediënten hebben vaak een antibacteriële werking en doden zowel de slechte als de goede bacteriën en schimmels. Ja, je hoort het goed, schimmels en bacteriën zijn niet altijd slecht. Zo zitten er op iedere gezonde voet miljarden bacteriën en schimmels die juist bescherming bieden tegen ziekteverwekkers.

 

Bij een huidflora uit evenwicht, valt de competitie met de schimmel die atleetvoet veroorzaakt weg, en beginnen dermatofyten te overwoekeren.

 

Wist je bijvoorbeeld dat na een douchebeurt bijna niets meer overblijft van de huidflora op onze voeten? Tijdens het douchen staan we met onze voeten erg lang in het zeepsop. Hierdoor blijven ze ook het langst in contact met de antibacteriële stoffen die onze huidflora aantasten waardoor ze bijna steriel zijn wanneer je uit de douche stapt. Op die manier valt je eerste beschermingslaag van goede bacteriën en schimmels weg en maak je meer kans op het oplopen van een schimmelinfectie of een andere huidirritatie.

 

 

Hoe behandel je atleetvoet en hoe kan je het voorkomen?

 

YUN’s FNG Spray is een actieve spray met goede bacteriën die de competitie aangaan met de slechte bacteriën en schimmels, waaronder dermatofyten. De spray herstelt en versterkt de huidflora zodat de slechte bacteriën geen kans meer maken. Hierdoor verminder je de kans op een voetschimmel of kan je de symptomen ervan, zoals jeuk, irritatie en schilfering, verzachten en uiteindelijk verhelpen.

 

Om je huidflora op je voeten in evenwicht te houden en bijgevolg atleetvoet te voorkomen, raadt YUN aan om de SKN Wash te gebruiken. Deze kan je dagelijks gebruiken in combinatie met de FNG Spray. In tegenstelling tot de meeste zepen op de markt, zorgt YUN’s SKN Wash ervoor dat de goede bacteriën en schimmels – die van nature aanwezig zijn op je huid of in de FNG Spray – niet worden gedood. Zo kunnen ze de huidflora beschermen en versterken.

 

Ontdek het YUN gamma op farmaline.be.