hiv vih

HIV – Hoe voorkomen en jezelf testen?

HIV is het virus dat aids veroorzaakt. Lees er hier meer over en ontdek hoe u het kan tegengaan en hoe u uzelf kan testen!

Hiv staat voor human immunodeficiency virus, het virus dat aids veroorzaakt.

 

Onbeschermde seks is de voornaamste oorzaak waardoor het HIV-virus wordt overgedragen. De dag van vandaag is een hiv-besmetting echter goed onder controle te houden. Hoe vlugger je weet dat je hiv-positief bent, hoe sneller therapie kan opgestart worden en de progressie van de ziekte aangepakt kan worden.

 

Elk jaar op 1 december is het wereldaidsdag met als thema: “Getting to Zero”. De boodschap verwijst naar het streefdoel van nul nieuwe besmettingen, nul gevallen van discriminatie door hiv en nul doden door aids.

 

Wanneer laten testen op HIV? 

 

Bescherm jezelf en je partner tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)  waaronder hiv  door met een condoom te vrijen.

Indien je onbeschermde seks hebt gehad of regelmatig wisselende seksuele contacten hebt, laat je dan testen op soa’s en hiv zodat een behandeling snel kan opgestart worden en u voorzorgsmaatregelen kan nemen bij toekomstige partners.

 

Ook thuis kun je zelf een test uitvoeren om je hiv-status te weten te komen. Dit kan met de Autotest VIH, de eerste en enige zelftest om hiv op te sporen en deze is bij ons te verkrijgen.

Je kan alle informatie over de test vinden achter onderstaande link.

 

Indien je onzeker bent over je hiv-status, aarzel dan niet om je te laten testen of deze test uit te voeren want denk eraan: better safe than sorry!