verkoudheid rhume

Verkoudheid – Wat kan u doen om het tegen te gaan?

In deze koude winterdagen heeft iedereen wel eens last gehad van verkoudheid. Lees hier wat u kan doen om het tegen te gaan.

In deze koude winterdagen heeft iedereen wel eens last gehad van verkoudheid. Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen, veroorzaakt door een virus. Het feit dat ‘verkoudheden’ vooral in de winter voorkomen, heeft waarschijnlijk zelfs niet met de temperatuur te maken, maar wel met het feit dat mensen meer binnen zitten en daardoor een groter risico lopen om besmet te raken.

De kans om het virus op te lopen is erg groot. Ten eerste omdat er enkele honderden virussen zijn die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Bovendien zijn die virussen zeer besmettelijk.

U kan besmet raken als u speekseldruppeltjes met een verkoudheidsvirus inademt. Deze speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand verkouden is, hoest of niest. Ook kan u besmet raken wanneer iemand u een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest.

Als u last heeft van verkoudheid kan u last hebben van een loopneus, niezen, vermoeidheid, tranende ogen, hoofdpijn, hoesten, lichte keelpijn en soms oorpijn. Daarnaast als een bacterie op het neusslijmvlies komt, dan kan de neussecretie etterig worden en een gele of groene kleur krijgen. Ook kan u een ettersmaak in de mond krijgen.

Een echte remedie tegen verkoudheden bestaat er niet. Het virus verdwijnt  vanzelf na enkele dagen. Aangezien het om een virus gaat, zijn antibiotica totaal nutteloos.

 

U kan er zeker zelf iets tegen doen:

 

Voor een verkoudheid is het meestal niet nodig om een dokter te raadplegen.

Toch kan u zich best laten controleren als u het volgende heeft :

 

  • neussecretie met een gele of groene kleur
  • ernstige langdurige keel- en/of oorpijn
  • koorts
  • klachten zoals kiespijn, pijn tijdens het kauwen,… langer dan 5 dagen aanhouden.