valentijn

Valentijn: er hangt liefde in de lucht!

Je zag ‘m al van ver aankomen: Valentijnsdag. Voor koppels erg romantisch, maar voor singles niet altijd. Of je nu een partner hebt of niet, hier lees je waar het concept valentijn vandaan komt en hoe je het samen kan doorbrengen – of als single kan overleven …

Heilig of heidens?

 

Valentijn vindt zijn oorsprong bij Sint Valentinus, een Italiaanse priester (of bisschop, het is nogal onduidelijk) uit de derde eeuw. Lang verhaal kort: Valentinus zou een christelijk huwelijk voltrokken hebben en de toenmalige Romeinse – en dus niet-christelijke – keizer vond dat niet zo leuk. Valentinus kreeg als gevolg de doodstraf.

 

Een bijkomende verklaring voor Valentijnsdag is dat het Vaticaan de feestdag heeft ingevoerd om het heidense vruchtbaarheidsfeest Lupercelia te vervangen. Dat feest werd gevierd ter ere van de Romeinse god van de vruchtbaarheid, Lupercus. Bloempjes en bijtjes, je weet wel. Dat klinkt toch al een pak logischer. Genoeg geschiedenis, nu gaan we kijken hoe je dat praktisch kan aanpakken!

 

 

Kusje hier, knuffeltje daar …

 

Dit jaar verbreken we het bloemen-en-chocolade cliché (alleen als je dat wil verbreken, natuurlijk). Samen thuis blijven en gezellig in de zetel zitten met een leuke film is eigenlijk geen slecht idee. Spice things up en kook samen een lekker en gezond menu. Samen kokkerellen en nieuwe dingen ontdekken zorgt voor een ontspannen en speelse sfeer, ideaal op Valentijnsdag!

 

Je kan ook voor een kleine geste zorgen, bijvoorbeeld een plaknotitie in zijn of haar brooddoos, een hartje op de badkamerspiegel of een lief smsje. Het hoeft niet altijd veel te zijn om te vertellen dat je elkaar graag ziet.

 

Als je toch voor een mooi (en leuk) cadeautje wil zorgen, kan je tot een aantal verwenproducten kopen en die over het hele huis verstoppen. Vervolgens kan je samen op zoek gaan en ze uitproberen, dat is plezier verzekerd! Denk bijvoorbeeld aan een speciale massageolie of misschien zelfs wat meer intieme spulletjes

 

 

Single and ready to mingle

 

Als single hoeft valentijn helemaal niet zo dramatisch te zijn als dat sommigen het doen lijken. Er zijn in jouw buurt waarschijnlijk wel een aantal singlepartys waar je alleen of met je vriendinnen heen kunt! Hou je wel klaar om versierd te worden, want guess what, de meerderheid op zo’n feestje is – je raadt het – single.

 

Toch alleen thuis gebleven? Je hoeft je écht geen hele avond slecht te voelen. Kies gewoon bewust voor wat me-time! Doe lekker wat jij leuk vindt. Neem een heerlijk ontspannend bad, geef jezelf een manicure en pedicure, of probeer je nieuwe make-up uit. Make yourself look fabulous, gewoon omdat het kan, met een leuke film op de achtergrond! En voor de mannen: een avondje gamen is ook helemaal oké.

 

TIP: Een leuke tip voor iedereen die niet zo pro-Valentijnsdag is: ga pas ná Valentijnsdag pralines of chocolade kopen. Dan zijn er namelijk fantastische kortingen op al die overgebleven valentijnchocolade, die jij na 14 februari gewoon kan gaan inslaan. Als je goede voornemens voor 2019 nog niet in rook zijn opgegaan en je dus nog op je lijn let, kan je ook je toevlucht nemen tot afslankproducten met chocoladesmaak (of andere smaken, het is maar wat je het liefste hebt).

 


Valentijn over de hele wereld

 

Niet alleen in België vieren we valentijn. Over de hele wereld zijn we in de ban van de liefde!

 

  • Italië: zij bevestigen graag hangslotjes aan bruggen of hekken, en gooien nadien de sleutel weg.
  • Argentinië: de liefde wordt er zeven dagen lang gevierd en ze ruilen snoep voor een kus.
  • Zuid-Afrika: vrouwen dragen traditiegewijs de naam van hun geliefde op hun blouse.
  • Japan: de mannen chocolade van de vrouwen en een maand later, op 14 maart, zijn de rollen pas omgekeerd.
  • Finland: zij vieren Vriendendag! Het gaat hier dus niet enkel om geliefden, maar om vrienden in het algemeen.
  • Verenigde Staten: over the top wordt er hier met snoep, kaarten en bloemen gevierd. Think big, want elke valentijn spenderen Amerikanen samen zo’n 18 miljard dollar!