vaccinatie

Vaccinatie tegen griep en pneumokokken een must?

Apothekers sporen iedereen aan om zich te laten vaccineren. Ontdek hier waarom dat zo belangrijk is!

Je zal het waarschijnlijk al in het nieuws gehoord hebben: “Alle apothekers zullen binnenkort een pin dragen met het opschrift: ‘ik ben gevaccineerd, u ook?’”
Wat is de bedoeling van deze actie en waarom is het belangrijk je te laten vaccineren?

 

Beter voorkomen dan genezen

 

Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen en wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat de ademhaling aantast (neus, keel, luchtwegen en soms ook de longen) en kan voor sommige risicogroepen ernstige gevolgen hebben. Bij jaarlijkse griepepidemieën wordt tot 15 procent van de bevolking besmet.

 

De griepvaccinatie is de enige manier om je tegen griep te beschermen. Als je gevaccineerd bent, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Het afweersysteem kan dankzij de vaccinatie antistoffen aanmaken die zich vasthechten aan het virus en het neutraliseren. Zo wordt je weerstand verhoogd.

 

De pneumokok is een bacterie die zich bij voorkeur in de luchtwegen nestelt. Ze kan acute bronchitis veroorzaken, maar ook middenoorontstekingen (otitis), sinusitis en natuurlijk ook longontstekingen. Vooral oudere mensen hebben er baat bij zich te laten vaccineren tegen pneumokokken.

 

Voor welke risicogroepen is het uiterst belangrijk zich te vaccineren?

 

  • zwangere vrouwen
  • mensen ouder dan 65
  • mensen met een chronische ziekte
  • mensen die in een serviceflat wonen of samenwonen

 

Iedereen heeft er baat bij zich tegen de griep te vaccineren. De kans om dan nog griep te krijgen in de winter vermindert met 80%. Zou je toch griep krijgen, dan genees je sneller! De moeite waard toch? Waarom de ziekte laten doorbreken als je jezelf ertegen kan beschermen met de juiste vaccinaties?!

 

Wij laten ons zeker vaccineren, jij ook ?