Teken Tips tiques

Tekenbeten: enkele tips

Teken veroorzaken o.a. de ziekte van Lyme. Lees hoe u tekenbeten kan voorkomen, behandelen en teken kan verwijderen. Vind producten met DEET en tekentangen.

Niets heerlijkers dan een deugddoende avondwandeling in de natuur om even helemaal tot rust te komen. Of zondagochtend vroeg uit de veren om voor dag en dauw enkele kilometertjes in het bos te joggen. Maar opgelet, je bent niet alleen! En dan hebben we het niet over de gezellige mee-joggers of andere sympathisanten, maar wel over teken. Deze kleine geleedpotige ectoparasieten mogen nog zo onschuldig lijken, maar dat zijn ze allesbehalve! In onze contreien komt voornamelijk de schapenteek voor. Deze variant leeft veeleer in vochtige gebieden met een dichte begroeiing. Zandgrond, duin en heide vormen hét ideale leefgebied voor deze parasiet. Teken zijn bovendien het hele jaar aanwezig, maar tijdens de warme maanden zijn ze veel actiever. Een goede preventie en voorzichtigheid zijn dus beslist aan de orde!

 

Teken: dé ziekteoverdragers bij uitstek

Teken kunnen via hun speeksel verschillende ziekten overbrengen op hun gastheer, waarvan de ziekte van Lyme de meest voorkomende aandoening is. In Europa kunnen ze ook nog andere ziekten, weliswaar erg zeldzame ziekten, veroorzaken zoals tularemie en babesiose.


De ziekte van Lyme, ook wel borreliose genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en wordt overgedragen via een tekenbeet. De kans op besmetting is echter klein op voorwaarde dat de teek binnen 24 uur verwijderd wordt.
De symptomen van de aandoening zijn daarentegen erg uiteenlopend en variëren naargelang het stadium van de ziekte en de patiënt. In een eerste stadium verschijnt er na enkele dagen tot weken een kleine rood plekje op de plaats van de tekenbeet. Vervolgens breidt de verkleuring zich centrifugaal uit en treden er griepachtige symptomen op. Wanneer dat het geval is, ga dan onmiddellijk naar de huisarts! Stel niet uit en laat je niet misleiden door de symptomen. De ziekte van Lyme is namelijk een erg gemene ziekte, die op termijn allerlei aandoeningen aan het centrale en/of perifere zenuwstelsel kan veroorzaken.

 

Tekenbeten voorkomen

Uiteraard kan je nooit helemaal uitsluiten dat je het slachtoffer zal worden van een tekenbeet, maar door volgende tips in acht te nemen, verklein je alvast het risico.

 

VOOR

  • Wanneer je besluit de natuur in te trekken, draag dan kledij die zoveel mogelijk van je lichaam bedekt. In feite kruipt een teek via het lichaam omhoog en bijt zich dan vast in de blote huid, bij voorkeur op een warme plek zoals knieholtes of liezen. Teken springen of vallen niet uit bomen, zoals vaak wordt gedacht. Steek daarom bijvoorbeeld je broekspijpen in je sokken. Misschien niet zo hip, maar ‘function over fashion’, zeker in het bos!

 

  • Er zijn uiteraard alternatieven voor die lange broek, dikke trui of minder hippe opgetrokken sokken. Zo kan je je huid insmeren met insectenwerende producten, die de teek bedwelmen en voorkomen dat ze bijt. Kies bij voorkeur voor een product dat het werkzame bestanddeel DEET (N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) bevat. Afhankelijk van de gekozen concentratie ben je tussen de 3 en 5 uur beschermd. Enkele doeltreffende producten zijn bijvoorbeeld Moustimug Original Roller 20% DEET en Picasol Natural Roller.

   Moustimug

TIJDENS

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.

 

NA

  • Neem na een wandeling een bad of een douche. Op die manier kunnen eventuele teken verwijderd worden, voordat ze zich hebben vastgezet op het lichaam.

 

  • Kijk even of er geen teken op je kleding zitten. Als ze zich hebben vastgehecht aan je kleding, volstaat het om ze een dertigtal minuten te wassen op 60 graden of om ze in de droogtrommel te steken. De hoge temperatuur zal namelijk de overblijvende teken verwijderen.

 

  • Contoleer grondig het hele lichaam op teken en controleer je kinderen extra aandachtig. Teken geven de voorkeur aan warme plaatsen, zoals liezen, knieholtes, oksels, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

 

teek_03

 

Teken verwijderen en de beet behandelen

Heb je helaas toch een teek ontdekt? Dan is het een kwestie van ze zo snel mogelijk te verwijderen. Let erop dat je hiervoor een speciale tekentang gebruikt en probeer nooit de teek met de blote vingers weg te halen. Het is beslist af te raden om te wachten met de aanschaf van een tekentang totdat je hem nodig hebt. Wees dus voorbereid.

  1. Plaats de tekentang zo dicht mogelijk op de huid. Neem de kop van de teek vast.
  2. Trek de teek er langzaam uit, zonder te draaien.
  3. Ontsmet vervolgens het wondje en reinig uw handen water en zeep.

 

Houd vervolgens de plaats van de tekenbeet gedurende een maand in de gaten. Normaal gezien verdwijnt het rode plekje op de plaats van de tekenbeet na een week. Als dat niet het geval is of als het rode plekje groter wordt, dient u meteen contact op te nemen met de huisarts! We willen met aandrang benadrukken om mogelijke grieperige symptomen NIET te negeren en tijdig de huisarts te contacteren!

 

Met onze tips in het achterhoofd, hopen we uiteraard van harte dat je helemaal klaar bent voor die zalige natuurwandelingen en rustgevende, deugddoende momenten. Het enige wat je nu nog te wachten staat, is met volle teugen van de zomer genieten!