Spierpijn - tips douleurs musculaires

Spierpijn: wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we ze aanpakken?

Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben en op verschillende plaatsen voorkomen. Hier vind je meer info over oorzaken, producten, tips enz.

Die vervelende spierpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. De ene keer als symptoom tijdens het uitzieken van de griep, de andere keer wanneer we een stresserende periode doormaken, en nog een andere keer na een te enthousiaste sportsessie. Maar hoe ontstaat spierpijn eigenlijk? Wat kun je er tegen doen, en hoe kun je het in hemelsnaam voorkomen?

 

 

Oorzaken en veelvoorkomende plaatsen

 

Oorzaken

 

 • Spierpijn ten gevolge van stress

  Langdurige stress zorgt er vaak voor dat spieren, voornamelijk hoofd- en nekspieren, voortdurend worden aangespannen. Doordat de spieren onvoldoende herstellen, treedt er een overmatige verzuring op en gaan ze pijnlijk aanvoelen. De oplossing? Stessmanagement! Een gezonde dosis stress houdt je aandachtig en gemotiveerd, maar overdaad schaadt!

   

 • Spierpijn ten gevolge van infecties of ziektes

  Bepaalde infecties zoals de griep, de ziekte van Lyme of polio kunnen pijn in de spieren veroorzaken. Daarnaast is het ook één van de typische symptomen van chronische reumatische aandoeningen en van fibromyalgie. Verderop in het blogbericht lees je wat je er tegen kunt doen. Je niet lekker voelen en daar nog eens pijn in de spieren bij hebben, is namelijk een combinatie die je beslist kunt missen!

   

 • Spierpijn ten gevolge van een te intensief gebruik van bepaalde spieren

  Last but not least komen we bij dé alomgekende boosdoener van spierpijn. En ‘een te intensief gebruik van bepaalde spieren’ betekent niet alleen maar te hevig hebben gesport. Al ooit eens te enthousiast het plafond geverfd? Of de hele winkelstraat ‘afgewerkt’ tegen een recordtempo? Dan weet je beslist wat we bedoelen! Deze vorm van pijn in de spieren wordt veroorzaakt door een ‘ongewone’ inspanning of een overbelasting van spieren die onvoldoende getraind zijn.

   

Veelvoorkomende plaatsen

 • spierpijn in de benen
 • spierpijn in de rug
 • spierpijn in de kuiten
 • spierpijn in de nekWat te doen tegen spierpijn? Enkele tips

 

 1. Neem een warm bad

  Als je toch geveld bent door die vervelende pijn, is het zeker een aanrader om een warm badje te nemen. De warmte zal je spieren helpen te ontspannen, wat de pijn enigszins kan verminderen. En wees nu eerlijk, er zijn ergere dingen dan een deugddoend me-momentje!

   

 2. Slaap voldoende

  Een goede nachtrust is dé manier om je lichaam te ontspannen en om sneller te herstellen van pijn in de spieren. Daarnaast doet een goede nachtrust wonderen aan je immuunsysteem, waardoor de vatbaarheid voor bepaalde infecties vermindert. Een win, winner dus!

   

 3. Actief herstel

  Soms hoor je wel eens dat een lichte cardiotraining spierpijn enigszins kan verminderen. Hoewel er nog onvoldoende bewijs is om die bewering te staven, is wel gebleken dat een lichte cardiotraining een positief effect heeft op de spiervermoeidheid. Na een zware trainingsdag kun je dus bijvoorbeeld eventjes gaan joggen of een stevige avondwandeling maken. De stimulatie van de bloedsomloop zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd, wat een minder zwaar gevoel in de spieren tot gevolg heeft.

 

Naast onze tips zijn er natuurlijk ook enkele producten die enigszins verlichting kunnen bieden. Enkele effectieve producten zijn: