roos les pellicules

Roos – Wat kan u ertegen doen?

Last hebben van roos is vervelend. Roos is een milde vorm van eczeem op het hoofd en komt heel vaak voor. Wat kan u doen om het tegen te gaan?

Last hebben van roos is vervelend. Denk maar aan schilfers op een donkere pak of een  jeukende hoofdhuid.

 

Roos is een milde vorm van eczeem op het hoofd en komt heel vaak voor. Maar hoe komt het dat deze zich op ons hoofdhuid vormen?

 

Hoofdroos is een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. In normale gevallen vernieuwt de hoofdhuid zich in 3 weken. Bij mensen met roos verloopt het vernieuwingsproces sneller dan normaal en ontstaan er dus ook meer schilfers. Ook klonteren de oude huidcellen aan elkaar, waardoor de schilfers groter en zichtbaarder zijn.

 

Sommigen mensen hebben er meer last van dan anderen. Er spelen bepaalde factoren een rol bij het ontstaan van roos:

 

  • De vetheid van de huid, die bepaald wordt door de hoeveelheid talg die aangemaakt wordt.
  • De aanwezigheid van bepaalde gisten op de hoofdhuid (Pityrosporum)
  • Irritatie door zeep of cosmetica
  • Sommigen zijn gewoon gevoeliger voor het krijgen van roos

 

Velen denken dat het mogelijk is er kaal van te worden. Dit is niet het geval. De haarzakjes worden niet beschadigd door de roos. Het is wel zo dat soms samen met de schilfers haren loskomen, maar die worden altijd vervangen door nieuwe haren.

 

Hoe kan u het zelf behandelen?

 

  • Was uw haar elke dag of een paar keer per week met een milde of pH-neutrale shampoo of een verzorgende shampoo specifiek tegen schilfertjes.
  • Indien u last heeft van erge roos kan u ook een medicinale shampoo gebruiken. Deze shampoo’s bevatten een actief bestanddeel (ketoconazol of seleniumsulfide) dat de gist zal bestrijden.
  • Profiteer zeker van de zonnige dagen. De UVB-stralingen verminderen de hoofdroos

 

Door de verschillende anti-roos producten te gebruiken verdwijnt de roos geheel of bijna geheel. Het is helaas niet mogelijk de gist voor eens en voor altijd uit te bannen. Vaak komt enige tijd na het staken van de therapie de roos weer geleidelijk terug. Het is dus een kwestie van goed bijhouden