reisziekte mal des transports

Reisziekte: wat doe je eraan?

Reisziekte is geen lachertje. Ontdek hier de oorzaak, typische symptomen en tips. Ken jij de beste zitplaats al in de auto, in het vliegtuig of op de boot?

Met de zomermaanden voor de deur, heb je misschien wel een strandvakantie gepland naar het zonnige Spanje, een avontuurlijke vakantie naar de Oostenrijkse bergen of ga je de sfeer opsnuiven in het Verre Oosten. Allemaal leuke vooruitzichten en nadat alles is ingepakt, de auto is ingeladen of de koffers zorgvuldig zijn afgewogen voor de check-in, kan de vakantie al beginnen! Maar hoe ga je naar je geliefde vakantiebestemming? Met de auto, het vliegtuig of per boot? En zijn alle vakantiegangers, waaronder jijzelf, bestand tegen reisziekte? Niets wat zo’n domper kan zetten op de vakantievreugde als reisziekte. Maar hoe wordt reisziekte eigenlijk veroorzaakt, en misschien wel de belangrijkste vraag, wat kun je ertegen doen?

 

Reisziekte: een conflict in de hersenen

Voortdurend geven je ogen, spieren en evenwichtsorganen informatie door aan de hersenen over de huidige stand van het lichaam ten opzichte van de horizon. Wanneer je echter in een bewegend voertuig zit, ontvangen je hersenen de informatie dat het lichaam in beweging is. Maar wanneer je vanuit dat bewegend voertuig naar buiten kijkt, lijkt de horizon constant te blijven, waardoor je ogen en je evenwichtsorganen als het ware tegenstrijdige informatie doorspelen naar de hersenen. Die tegenstrijdige informatie zorgt voor een conflict in de hersenen, met alle vervelende symptomen tot gevolg.

 

Enkele typische symptomen

Iedereen die aan reisziekte lijdt, herkent de volgende symptomen allicht als geen ander:

 • misselijkheid
 • bleek worden
 • braakneigingen
 • hartkloppingen
 • buik- en hoofdpijn
 • transpireren

 

Wat kan je zelf doen?

 • Vermijd zware maaltijden vlak voordat je aan je reis begint. Een volle maag kan reisziekte namelijk in de hand werken en kan ervoor zorgen dat je sneller zal braken. Eet liever een lichte maaltijd, zodat je je toch voldaan voelt en je de nodige energie voor de reis hebt. Je zou er namelijk van kunnen schrikken hoeveel energie reizen van je lichaam vergt!

 

 • Drink voor de reis en tijdens de reis geen alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken, aangezien ze je maag irriteren. Kies liever voor water, met die heerlijke cocktails op het strand in je achterhoofd!

 

 • Neem eventueel een middel in tegen reisziekte. Er zijn namelijk verschillende producten die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Als online apotheker bieden we ook tal van producten aan die een oplossing kunnen bieden, waardoor óók de reis naar je reisbestemming een deugd kan zijn. Enkele effectieve producten zijn bijvoorbeeld Pediakid Reisziekte, Puressentiel Reisziekte 7 Essentiële Olie en Cocculine.
  Wanneer je bijzonder veel last hebt van reisziekte of wanneer de symptomen aanhouden, is het beslist aangeraden om contact op te nemen met huisarts.

 

Per auto, per vliegtuig of per boot: dé beste zitplaats

 • wagenziekte
  Neem zo ver mogelijk vooraan in de auto of de bus plaats. Daar zie je immers de hobbels en bobbels in de weg aankomen. Of ga zelf achter het stuur zitten, als je een rijbewijs hebt uiteraard (!). Bestuurders hebben namelijk zelden last van wagenziekte.

 

 • luchtziekte
  Probeer om in het vliegtuig een plaatsje tussen de vleugels te bemachtigen, als de zitplaats niet vast ligt tenminste (!). Op die plaats zijn de uitslagen het kleinst, waardoor je minder snel last zult hebben van reisziekte.

 

 • zeeziekte
  Zoek het laagst gelegen dek op, want hoe dichter bij de zeespiegel, hoe minder de boot heen en weer deint. Ook de frisse buitenlucht zal je beslist goed doen.

 

Kortom, met een goede voorbereiding gaat de vakantie al van start wanneer je de voordeur achter je dichttrekt. En bovenal, geniet van je vakantie, want je hebt het dubbel en dik verdiend!