Overmatig zweten transpiration

Overmatig zweten – hyperhidrosis

(Overmatig) zweten is zeer vervelend, zowel voor uzelf als voor de mensen in uw omgeving. Hier vindt u enkele tips om het zweten te verminderen.

Overmatig zweten (hyperhidrosis) is zeer onaangenaam. Zweet op zich is geurloos. Ook de vochtigheid die hiermee gepaard gaat is vervelend. Deze vochtigheid is de ideale omgeving voor bacteriën.  De storende geur ontstaat doordat de bacteriën zich gaan vermengen met het vocht. Men spreekt van overmatig zweten wanneer er bijna geen inspanning wordt geleverd. De meest voorkomende plaatsen die gaan zweten zijn de handpalmen, de voeten en/of de oksels, maar soms ook het hele lichaam. Hoewel overmatig zweten vervelend is, is het niet zorgwekkend. Sommige mensen zweten heel veel en sommige mensen zweten nauwelijks.

 

U zou het niet denken, maar zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam om af te koelen. Dit is belangrijk om de temperatuur van het lichaam constant te houden.

 

Er bestaan 2 vormen van overmatig zweten:

 

Plaatselijke hyperhidrosis Dit is de meest voorkomende vorm. Hierbij zweet slechts één enkele zone van het lichaam overmatig. Dit komt vooral voor bij de oksels, de handen en de voeten.
Veralgemeende hyperhidrosis Dit is de minder voorkomende vorm. Bij deze vorm zweet men over heel het lichaam. Deze vorm is meestal te wijten aan een ziekte zoals diabetes, een schildklier die te snel werkt, menopauze, …

 

Hoe kan u overmatig zweten herkennen?

 

U zweet veel, ook als het lichaam in rust is. U heeft voortdurend last van klamme handen/voeten en/of er is noodzaak om meerdere keren per dag een proper t-shirt aan te trekken.

 

Wat kunt u er zelf aan doen? Hieronder enkele tips:

 

  • Neem regelmatig een douche. Gebruik hierbij zo weinig mogelijk zeep en spoel de zeepresten goed af.
  • Gebruik zeep die huidvriendelijk is, d.w.z met zo weinig mogelijk aroma’s en kleurstoffen.
  • Wissel dagelijks af van kleding en draag bij voorkeur katoenen kleding. .
  • Dragen van goed geventileerde schoenen.
  • Gebruik van een goede deodorant is noodzakelijk, zo beperk je de overlast voor mensen in je omgeving.

 

U kunt ook naar de apotheker gaan met uw probleem. Deze kan u een roller geven waarin aluminiumzouten verwerkt zitten. Aluminium inactiveert de zweetproductie en vermindert ook de geur. Wanneer u zich toch niet gemakkelijk voelt en ongerust bent, kunt u best even bij de huisarts langsgaan. Uzelf laten controleren is immers nooit verloren moeite.

 

Voor anti-zweet producten kunt u ook steeds bij ons terecht, u kan ze vinden op onze site!

bestel-nu