D-Pearls van Pharma Nord

Optimaal opneembare vitamine D met D-Pearls

Vul een tekort aan vitamine D aan met de D-Pearls capsules van Pharma Nord.

Wat is vitamine D?

 

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine waar de wetenschap veel belangrijke functies aan toekent. De meeste lichaamsweefsels hebben namelijk receptoren voor vitamine D, wat ons vertelt dat deze vitamine een rol speelt bij veel lichaamsfuncties. Zo is vitamine D3, de biologisch actieve vorm van vitamine D, aanwezig in verschillende weefsels en heeft deze een belangrijk effect op meer dan 300 verschillende genen. Één van de belangrijkste taken van vitamine D is de bijdrage aan een goed functionerend immuunsysteem. De twee belangrijkste vormen zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol), die worden geactiveerd in de lever en de nieren.

 

Maar waar komt deze vitamine vandaan? Onze voeding, vooral vette vis, eieren en zuivelproducten, kan 10-20% voorzien van onze behoefte aan vitamine D. De belangrijkste bron is echter zonlicht (80-90%). Blootstelling aan ultraviolet licht, in het bijzonder UVB-stralen, is cruciaal voor een normaal vitamine D-gehalte. Een adequate vitamine D-spiegel wordt gedefinieerd als een serumspiegel tussen 30 en 50 ng/ml. Een serumspiegel van meer dan 50 ng/ml is een ideale waarde. Aangezien de blootstelling aan de zon in België echter onvoldoende is, hebben 8 van de 10 mensen een tekort1. In dat geval kan een voedingssupplement zinvol zijn.

 

 

Wanneer en hoe blootstellen aan de zon?

 

De beste tijd om vitamine D aan te maken is tussen 10 en 16 uur, tijdens de warmere maanden (april tot oktober). Maar als we onze huid insmeren met zonnecrème, belemmeren we de aanmaak van vitamine D. Dit komt doordat we deze vitamine alleen uit zonlicht kunnen aanmaken als de huid voldoende sterke UV-straling ontvangt. In de winter zijn de zonnestralen in de meeste delen van Europa dan ook te zwak om het lichaam van vitamine D te kunnen voorzien.

 

 

Heb je een supplement nodig?

 

De inname van een vitamine D-supplement is aanbevolen indien:

  • je veel tijd binnenshuis doorbrengt, zoals thuis, op kantoor, op school, etc.
  • je op het noordelijk halfrond woont en weinig zonlicht krijgt.
  • je weinig of geen vette vis of andere bronnen van vitamine D eet.
  • je een strikt vegetarisch dieet volgt.
  • je een gevorderde leeftijd hebt. Naarmate je ouder wordt, maakt de huid minder vitamine D aan voor dezelfde hoeveelheid zonlicht.
  • je een donkere huidpigmentatie hebt. Mensen met een donkere huidpigmentatie hebben een natuurlijke bescherming op hun huid en dat aanwezige pigment vermindert de aanmaak van vitamine D uit blootstelling aan zonlicht. Voor dezelfde hoeveelheid blootstelling aan de zon maken zij daarom tot 6 keer langzamer vitamine D aan dan mensen met een lichte huid.
  • je een BMI van meer dan 30 hebt. Vetcellen verminderen namelijk het vermogen om vitamine D aan te maken uit blootstelling aan zonlicht.

 

Ook kinderen en tieners kunnen baat hebben bij het innemen van een vitamine D supplement.

 

 

Supplement met goede opneembaarheid en ideale dosering

 

Een supplement zoals D-Pearls is daarom een goede manier om voor een adequaat vitamine D-niveau te zorgen. D-Pearls bevatten vitamine D3 in een speciale formule op basis van olijfolie voor een goede absorptie en biologische beschikbaarheid. Het zijn bovendien zachte gelatinecapsules die gemakkelijk door te slikken zijn. De dosering aan vitamine D3 in D-Pearls (400, 800, 1520 of 3000 internationale eenheden (iE)) zijn geschikt voor een dagelijkse inname van 1 capsule per dag, zonder risico op overdosering. Deze concentraties bevinden zich dus onder de bovengrens van 4000 iE per dag zoals aangegeven door EFSA (European Food Safety Authority).

 


1. R Moreno Reyes et al, Vitamin D & Ethnicity in Belgium, Eur J Nutr 2009, 48:31-37