Opgeblazen gevoel

Niets zo leuk als gezellig tafelen met vrienden, maar dat gerommel in je buik, winderigheid en de zure oprispingen samen met een opgeblazen gevoel is net even minder. Dat opgeblazen gevoel kan verschillende oorzaken hebben.

Te weinig kauwen resulteert in grote brokken eten die je binnenkrijgt maar slecht verteren. Ze gaan dan gisten waarbij er gassen ontstaan. Koolzuurhoudende dranken zorgen ervoor dat je te veel lucht binnenkrijgt. Gassen kunnen ook ontstaan door voeding die men niet goed verdraagt omwille van een allergie of intolerantie. Denk bijvoorbeeld aan koemelkallergie of glutenintolerantie. Zeer belangrijk in het vermijden van een opgeblazen gevoel is een vlotte vertering en een goede darmflora.

 

Enkele tips om een opgeblazen gevoel te vermijden:

  • Een klassieker is het langzamer eten en goed kauwen van de maaltijd, dit zorgt voor een vlottere vertering van je maaltijd en laat je spijsvertering rustig op gang komen. Vermijd zeker voedingsmiddelen waarvoor u allergisch of waarvoor u intolerant bent. Er bestaat tegenwoordig  een hele waaier aan glutenvrije producten of lactosevrije producten.
  • Sommige voedingssupplementen bieden soelaas indien u het probleem niet verholpen krijgt met enkel je voedingsgewoonten aan te passen. Spijsverteringsenzymen kan je bij je maaltijd innemen waardoor het voedsel makkelijker verteerd wordt en onverteerde resten niet gaan gisten.
  • Het drinken van koolzuurhoudende dranken heeft een direct waarneembaar effect op het opgeblazen gevoel, drink het met mate of schakel over naar niet-bruisende alternatieven.

 

Wanneer u regelmatig last heeft van een opgeblazen gevoel, kan het zijn dat uw darmflora verstoord is. Een overmaat aan ‘verkeerde’ bacteriën zorgt voor een mindere vertering of voor de productie van gassen. Een kuur met een probioticum herstelt de darmflora en bevordert de darmwerking.