Microbioom: een stap verder in de strijd tegen eczeem

Het microbioom is het onzichtbare ecosysteem van micro-organismen die op je huid leven. La Roche-Posay heeft aangetoond dat de strijd tegen zeer droge huid en eczeem begint vanbinnen, met een sterker microbioom om weerstand te bieden tegen huidongemak, jeuk en pijn.

 

Het darmmicrobioom is de voorbije jaren herhaaldelijk in de actualiteit gekomen omdat onderzoeken hebben aangetoond dat het een rol speelt bij tal van ziekten en aandoeningen: diabetes, autisme, angststoornissen, obesitas… De darmen zijn echter niet het enige deel van ons lichaam dat bevolkt wordt door een rijke populatie aan micro-organismen: ook op de huid leven er miljoenen bacteriën en schimmels die een belangrijke rol spelen voor de gezondheid, meer bepaald van de huid. La Roche-Posay heeft in tal van klinische studies aangetoond dat een verstoord evenwicht van het microbioom samenhangt met huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.

 

 

Eczeem: de jeukende nachtmerrie

 

Eczeem is een veelvoorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening die leidt tot zeer droge, rode en schilferende huidplekken die soms hevig kunnen jeuken. Naar schatting zou 1 op 10 kinderen wereldwijd getroffen zijn door deze aandoening, die ook tot op volwassen leeftijd kan aanhouden.

 

Uit een nieuwe studie van La Roche-Posay komt sterk naar voren dat eczeem een beduidende invloed heeft op de levenskwaliteit. Deze studie, waaraan 5.000 eczeempatiënten deelnamen, laat zien dat de aandoening bij 50% van hen een zeer pijnlijke huid geeft. Bovendien hebben kinderen met eczeem ook last van ernstige droge huid en een voortdurende neiging tot krabben, ook tijdens hun slaap.

 

Bovenop de fysieke symptomen heeft eczeem ook psychologische gevolgen:

 • 60 % van de kinderen met eczeem hebben problemen op school omdat ze zich in de klas moeilijk kunnen concentreren door de aanhoudende jeuk.
 • Kinderen met eczeem ervaren drie keer meer angsten.

 

Onderzoek van La Roche-Posay heeft aangetoond dat eczeem samenhangt met een sterk verminderde bacteriële diversiteit, waarbij tot 30% van het ecosysteem wordt ingenomen door één enkele bacterie: staphylococcus aureus (staph). Dit verstoord evenwicht van het microbioom draagt bij tot drie onderling samenhangende mechanismen:

 

 • Kolonisatie door de staph-bacterie eczeemopstoten blijven terugkeren.
 • Aantasting van de huidbarrière
 • De huid is heel droog.
 • Ontsteking van de huid de huid jeukt, wat leidt tot krabben

 

 

Lipikar Baume AP+ M nieuwe drievoudig herstellende werking

 

LIPIKAR, het best verkopende gamma lichaamsverzorging en -hygiëne in de Europese apotheken, brengt nu een vernieuwde versie van zijn iconisch product, de emolliens BAUME AP+ M. De balsem bevat nu een nieuwe technologie die de vermenigvuldiging en persistentie van Staph-bacteriën tegengaat en zo het evenwicht van het microbioom verbetert.

 

In zijn meest recent onderzoekswerk rond het microbioom van de huid heeft La Roche-Posay ontdekt dat de staph. aureus een bacteriële biofilm aanmaakt om zich te beschermen. De nieuwe Lipikar-formule is specifiek ontwikkeld om de vorming van die biofilm tegen te gaan en op die manier de huidbarrière te versterken en recidieven van eczeem te verminderen.

 

 • Aqua posae filiformis brengt het microbioom weer in evenwicht door de groei van staph tegen te gaan.
 • Microresyl voorkomt overmatige proliferatie van staph door de persistentie van de bacterie en de aanmaak van een biofilm tegen te gaan.
 • Karitéboter herstelt de huidbarrière.
 • Niacinamide vermindert irritatie, roodheid en jeuk.
 • Thermaal water van La Roche-Posay kalmeert en versterkt de natuurlijke huidafweer.

 

Voor optimale resultaten wordt de balsem best tweemaal per dag aangebracht: ‘s morgens na het douche en ‘s avonds voor het slapengaan.

 

Ontdek nu La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ M op farmaline.be.