schrale handen mains gercées

Weg met droge handen!

Droge handen, iedereen heeft hier wel eens last van gehad , vooral tijdens deze koude wintermaanden. Heb je al verschillende middeltjes geprobeerd, maar niets lijkt te werken? Lees hier dan zeker onze handige tips!

Droge, schrale, gebarsten en pijnlijke handen. Velen onder ons weten, vooral in deze koude wintermaanden, hoe pijnlijk en vervelend het kan zijn om vaak last te hebben van schrale handen. Heb je al verschillende middeltjes geprobeerd, maar  lijkt niets te werken? Geen zorgen, we hebben hier verschillende tips voor je klaarliggen.

 

Hoe ontstaan droge handen?

 

De belangrijkste reden is het verlies van vocht uit de handen, wat het vaakst voorkomt tijdens de wintermaanden. Daarmee dat we vaak spreken van ‘winterhanden’. Tijdens de winter daalt de vochtigheidsgraad, waardoor de huid uitdroogt. De huid van de handen heeft minder talgkliertjes en is daardoor brozer en kwetsbaarder. Bovendien krijgen ze het hard te verduren omdat ze regelmatig in contact komen met agressieve omstandigheden zoals: weersomstandigheden, verschillende zepen of schoonmaakmiddelen …

 

Wat kun je zelf doen?

 

  1. Beter voorkomen dan genezen

 

Als je zelf weet dat je snel last hebt van droge handen, kan je je hiertegen beschermen. Wanneer het winterseizoen dichterbij komt en de kachel weer hoger gaat, zorg dan voor een goede luchtvochtigheid in huis. En als je het huis verlaat, bescherm dan je handen tegen de wind door handschoenen te dragen.

Gebruik ook zeker rubberen handschoenen als u vaak in contact komt met water en schoonmaakmiddelen. Indien je beroepshalve vaak je handen moet wassen, spoel ze dan grondig met water; zeepresten zijn erg agressief voor je huid!

 

  1.  Blijven smeren

 

Het is belangrijk de handen dagelijks in te smeren met een goede crème. In het geval van droge handen, gebruik je best een vette crème; deze beschermt de huid optimaal. Als je overgevoelige handen hebt, gebruik je best een crème zonder parfum. Het belangrijkste is je handen meerdere keren per dag in te smeren nog vooraleer dat ze droog worden; 6-7 maal per dag.

Als je last hebt van extreem droge handen, kan je ze insmeren met uierzalf of (‘s avonds) met vaseline. Een oud, maar doeltreffend recept!

 

  1. Let op je voeding!

Wat je eet en drinkt heeft ook een grote invloed op je huid.
Het is belangrijk voldoende water te drinken en voldoende groenten en fruit te eten. Een tekort aan vitamine A en vitamine B2 kan een droge huid veroorzaken.

Ook vette vis helpt tegen schrale handen en daarom raden we je aan om zeker twee keer per week te genieten van een heerlijk visgerecht. De vetzuren en de vitamine D die hierin voorkomen, zijn een prima remedie tegen droge huid in het algemeen. Lukt dat niet, dan is visolie in capsulen een prima alternatief, aangevuld met een vitamine D supplement.

 

Beperk  roken, alcohol en cafeïne. Deze kunnen ook zorgen voor een droge huid.

 

  1. Was je handen

 

Het is beter je handen te wassen met koud water. Na het wassen van je handen, spoel je ze grondig, en smeer ze dan weer goed in met een crème. Zo zal je ook minder last hebben van schrale handen!

 

Neem zeker eens een kijkje in ons uitgebreid gamma voor de verzorging van je handen! 

 

Indien ondanks alle zorg je probleem niet verholpen is, is het aangeraden je huisarts of dermatoloog te contacteren!