Lig niet wakker van slaapproblemen

Iedereen heeft wel eens last van een slechte nachtrust, maar soms blijven de problemen echter langer aanhouden dan normaal. Zeker na het verzetten van de klok hebben velen van ons te kampen met slaapproblemen. Hoe komt dat, en wat kan je eraan doen?

Slaapproblemen?

 

Vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht humeur – het zijn allemaal tekenen dat je lichaam wat meer slaap kan gebruiken. Voor velen van ons maken deze problemen deel uit van de dagelijkse routine, voor anderen steekt het probleem altijd rond dezelfde periode de kop op. Slaapproblemen zijn echter een ernstiger probleem dan je zou denken.

 

Wetenschappers zijn het er algemeen over eens dat je het best zo snel mogelijk aanpakt. Chronische slaapproblemen kunnen immers leiden tot depressie, een te hoge bloeddruk en in sommige gevallen zelfs diabetes.

 

 

Oorzaken van slaapproblemen

 

Te warme kamertemperatuur

 

Met uitzondering van de zomerperiode, houden de meesten van ons onze slaapkamer graag warm om zo de koude van buitenshuis tegen te gaan. De meest geschikte kamertemperatuur bedraagt echter ongeveer 20 tot 22°C, maakt niet uit of het winter of zomer is!

 

Te weinig melatonine

 

Wanneer het donker wordt, maakt ons lichaam melatonine aan. Deze stof is verantwoordelijk voor ons moe gevoel. Het geeft aan dat het tijd is om te gaan slapen. Dit is ook waarom we ons tijdens de winter sneller moe voelen, omdat de korte dagen de aanmaak van melatonine in ons lichaam triggert. Wanneer we echter onze avonden vullen met het kijken naar heldere schermen zoals die van tv, smartphone of tablet, raakt ons lichaam in de war. Er wordt minder melatonine aangemaakt waardoor we slechter slapen.

 

 

Biologische klok is verstoord

 

Iedereen heeft een interne biologische klok, sommige al wat gevoeliger dan anderen. Wanneer er veranderingen gebeuren in tijd (denk aan het verzetten van de klok, een lange reis met het vliegtuig, werken in shiften…) kan deze verstoord raken. Je lichaam heeft meestal enkele dagen nodig om zich aan te passen, met een slechte nachtrust als gevolg.

 

 

Wat te doen tegen slaapproblemen?

 

Voldoende lichaamsbeweging

 

Studies in België toonden aan dat we evolutionair gewoon meer actief zijn rond de zomerperiode. Volgens de National Sleep Foundation kan slechts 10 minuten wandelen of fietsen echter al genoeg zijn om je slaap enorm te verbeteren.

 

 

Regelmaat

 

Wanneer het op slaap aankomt, is ook hier regelmaat belangrijk. Zeker wanneer de klok verzet wordt, is ons lichaam vaak in de war. Zorg er dus voor dat je steeds op hetzelfde uur gaat slapen en ook weer opstaat. Ook tijdens het weekend is het essentieel om dit ritme aan te houden, zelfs wanneer de neiging groot is om zoveel mogelijk slaap in te halen. Probeer nooit meer dan één uur langer te slapen dan tijdens de weekdagen, anders raakt je slaappatroon in de war en worden je slaapproblemen alleen maar erger.

 

 

Natuurlijke hulpmiddelen

 

  • Plantenextracten zoals saffraan, citroenmelisse en passiebloem staan bekend voor hun rustgevend effect. Saffraan staat bijvoorbeeld bekend als een natuurlijk antidepressivum dat bijdraagt tot het verminderen van stress.
  • Terwijl je lichaam natuurlijk melatonine aanmaakt, kan je dit hormoon ook innemen. Melatonine wordt ‘s nachts aangemaakt dankzij de afwisseling van licht en donker. Zo helpt het inslapen te bevorderen en het slaap-waakritme te reguleren. Vandaag is het hormoon makkelijk te vinden in producten die bijdragen tot het inslapen en een gezonde nachtrust ondersteunen.

 

Ontdek Nutrisan Safframed en Meladormil nu op farmaline.be