Luizen poux

Luizen – Efficiënte methodes om ze te verwijderen

Luizen, vervelend en hardnekkig om van af te geraken. Ontdek hier één van de meest efficiënte methodes om er komaf mee te maken!

We kennen ze allemaal die vervelende luizen, die het hele jaar kunnen voorkomen. Kriebelt uw hoofd ook wanneer we nog maar alleen praten over luizen? Voornamelijk na vakantieperiodes wordt aangeraden om je kinderen extra te controleren. Al ben je nog zo hygiënisch, de mogelijkheid dat je kind last krijgt van luizen is er altijd.

 

Besmetting met luizen vindt plaats door rechtstreeks contact van persoon tot persoon. Luizen kunnen niet vliegen of springen.

 

Je kan luizen opsporen met behulp van de nat-kam-methode. Dit is de meest efficiënte en betrouwbare wijze om te controleren of er luizen aanwezig zijn en tegelijkertijd kun je hiermee de luizen ook bestrijden. Indien je de behandeling correct uitvoert, is er geen enkele luis die het overleeft.

 

Wat heb je voor de nat-kam methode nodig?

 

 • Conditioner
 • Kam
 • Luizenkam
 • Keukenpapier
 • Handdoek

 

De nat-kam-methode bestaat uit verschillende stappen:

 

 1. Het haar wassen met gewone shampoo.
 2. De shampoo uit het haar spoelen, maar niet afdrogen.
 3. Breng een grote hoeveelheid conditioner aan op het haar.
 4. Kam door het haar.
 5. Hoofd voorover buigen en met de luizenkam van achter naar voor kammen en terwijl de luizenkam goed aandrukken tegen het hoofd.
 6. Na elke beweging de kam afvegen op een stuk keukenpapier. Zo kun je nagaan of er sprake is van luizen.
 7. De conditioner uit het haar spoelen en ook weer niet afdrogen.
 8. Met de gewone kam het haar weer naar achter kammen.
 9. Stap vijf herhalen, maar dit keer van voor naar achter.
 10. Opnieuw de luizenkam afvegen op een stuk keukenpapier.

 

Deze methode vergt veel tijd, geduld en discipline. In totaal moet je minimum een kwartier kammen en dit gedurende twee weken om de drie à vier dagen. Daarna leg je de gebruikte kammen in water met een temperatuur van minstens 60°C. Ook is het van belang om het beddengoed, mutsen, sjaals en dergelijke te wassen op 60°C. Zaken die je niet kan wassen op 60°C, kunnen we 24u in de diepvries leggen of 2 dagen buiten laten verluchten.

 

De nat-kam-methode is de minst schadelijke en goedkoopste methode om van luizen af te geraken, maar je kunt ook bij onze apotheker terecht voor luizenmiddelen zoals:

 

 • Producten op basis van malathion. Deze producten gedurende 12 uur laten inwerken en nadien uitwassen met een normale shampoo. Let wel op: deze producten  kunnen een negatieve invloed hebben op de ademhaling, breng ze daarom altijd aan in een goed verluchte ruimte. Laat je haren drogen aan de lucht (niet föhnen!). Ook is het belangrijk om na gebruik van dit product gedurende 1 week niet te gaan zwemmen (het effect van het product wordt tenietgedaan door chloor)
 • Producten op basis van permethrine. Met deze producten moet u het haar eerst wassen met gewone shampoo, dan het product aanbrengen op droog haar, 10 minuten laten inwerken en vervolgens het product goed uitspoelen.
 • Producten op basis van bioallethrine en piperonylbutoxide. Laat dit 30 minuten inwerken en was vervolgens het haar met een gewone shampoo.

 

Als je last hebt van luizen, bel dan even naar onze apotheker. Deze zal je kunnen verder helpen, maar als de jeuk niet verdwijnt en/of je wondjes hebt, dan is even langsgaan bij de huisarts toch geen slecht idee.