Biodami Digest Stress Relax

Kan stress je darmproblemen verklaren?

Hoe je darmen en hersenen communiceren op manieren die je nooit had gedacht!

Stress, wie heeft er af en toe geen last van? 66% van de Europeanen zegt zich regelmatig gestrest te voelen. Dit is dan wel een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar langdurige stress kan negatieve gevolgen hebben op je gezondheid, met name op je spijsverteringsstelsel.

 

 

Wat is het verband tussen stress en de spijsvertering?

 

De link tussen stress en de spijsvertering verloopt grotendeels via de hersen-darm as. Deze as zorgt voor tweerichtingsverkeer tussen het centrale zenuwstelsel, waar de hersenen deel van uitmaken, en het enterische zenuwstelsel, of dat wat de darmen verbindt met ons brein. Dit houdt in dat de darmen signalen naar de hersenen sturen, net zoals de hersenen signalen naar de darmen sturen. Deze communicatie is belangrijk voor veel lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering, het immuunsysteem en je gemoedstoestand.

 

Als je gestrest bent, reageert je lichaam door stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, vrij te geven. Dit kan het normale functioneren van de hersen-darm as beïnvloeden en zo de spijsvertering op verschillende manieren verstoren. Cortisol kan bijvoorbeeld de productie van maagzuur verminderen, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Bovendien kan stress een invloed hebben op de darmmotiliteit, of de normale beweging van de darmen, waardoor de spijsvertering wordt vertraagd of versneld.

 

Daarnaast kan stress ook de samenstelling van het darmmicrobioom aantasten. Dit is het geheel aan bacteriën dat zich in de darmen bevindt. Wanneer de samenstelling hiervan wijzigt, kan ook de spijsvertering hierdoor beïnvloed worden. Dit kan op zijn beurt problemen zoals een opgeblazen gevoel of obstipatie veroorzaken. Het darmmicrobioom speelt bovendien een belangrijke rol bij het reguleren van de hersen-darm as. Het is essentieel voor de ontwikkeling en werking van het immuunsysteem, maar ook voor de stofwisseling en de aanmaak van neurotransmitters, zoals serotonine. Daarnaast kan het microbioom de darmbarrière helpen versterken en ontstekingen in de darm helpen verlichten. Op die manier wordt de darmfunctie verbeterd en verminderen de klachten.

 

 

Hoe kan je een gezonde hersen-darm as behouden?

 

Het verband tussen stress en de spijsvertering is complex en omvat de hersen-darm as, stresshormonen, de darmflora en jouw voedselkeuzes. Om mentaal en fysiek comfort te behouden, is het belangrijk om rekening te houden met al deze elementen.

 

Een gezonde levensstijl aannemen is de eerste stap naar een gezonde darmflora. Vezelrijke voeding, gefermenteerde voedingsmiddelen en een lage inname van verzadigde vetten en eenvoudige suikers worden aanbevolen. Het is ook essentieel om te focussen op stressmanagement, door tijd te nemen voor jezelf of ontspanningstechnieken toe te passen. Een botanische stof die je ondersteuning kan bieden is Ashwagandha-extract. Dit is een plant met adaptogene eigenschappen die het lichaam kan helpen beter om te gaan met stress en het fysieke welzijn kan bevorderen*.

Kortom, door gezonde gewoontes aan te nemen en goed voor je darmmicrobioom te zorgen, kan een gezonde hersen-darm as behouden worden en kan zowel mentaal als fysiek comfort behouden blijven.

 

 

Nieuw: Digest Stress Relax – een uniek Bioceutical™ Complex dat de hersen-darm as ondersteunt

 

Biodami heeft Digest Stress Relax ontwikkeld, een innovatief voedingssupplement op basis van microbiotische stammen:

 

  • Lactobacillus helveticus
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Bifidobacterium longum

 

Dit voedingssupplement biedt nog meer voordelen:

 

  • Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie
  • Ashwagandha-extract draagt bij ​​tot ontspanning in stressvolle situaties*
  • Calcium ondersteunt de normale werking van spijsverteringsenzymen
  • Vrij van gluten, gelatine en kleurstoffen
  • Veganistisch

 

 


*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de EFSA.