kinderen

Je kind(eren): je grootste schat!

Het welzijn van je kind komt op de eerste plaats. Lees hier meer over wat kinderen nodig hebben om veilig en gezond groot te worden.

Je kinderen zijn je meest kostbare bezit. Je wil ze dan ook met de allerbeste zorgen omringen. We vertellen je meer over EHBO bij kinderen, vitamines die het opgroeien kunnen ondersteunen en de juiste aanpak voor de verzorging van de eerste tandjes.

 

Vitamines houden je gezond

 

In iedere fase van de ontwikkeling is het belangrijk dat je kindje de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt. Hiermee leg je de basis van een goede gezondheid. Gezond eten, met voldoende groenten en fruit is daarbij het allerbelangrijkste. Heeft je kindje toch bepaalde tekorten of wil je hem of haar een extra duwtje in de rug geven? Dan kan je opteren voor aanvullende vitamines.

 

In de winter kan het bijvoorbeeld nodig zijn vitamine D bij te geven. Voor de meesten volstaat een kwartiertje per dag in de zon om genoeg vitamine D aan te maken. Ook via voeding (vooral uit vette vis en boter) geraken we aan vitamine D, maar in mindere mate. Vitamine D speelt een rol in zeer veel verschillende lichaamsprocessen, daarom is het erg belangrijk voldoende vitamine D binnen te krijgen. Zeker in donkere periodes is het aangeraden om je kind extra vitamine D toe te dienen, zoals Pediakid Vitamine D3 of D-ixx.

 

Tanden poetsen: een must!

 

Tandenpoetsen is nodig vanaf de doorbraak van het eerste tandje. Door te poetsen kan je tandplak verwijderen en de fluoride in de tandpasta beschermt de tanden. We geven je enkele tips om het poetsen vlotter te doen lopen:

  • gebruik een zandloper om de tijd van het poetsen aan te geven
  • geef je kindje een tandenborstel tijdens het badmoment. Zo leert hij al spelend vertrouwd te worden met het poetsen.
  • poets zelf je tanden tegelijk met je kindje. Kinderen doen mama of papa graag na

 

Vanaf 2 jaar is een bezoek aan de tandarts voor een controle van het gebit aangewezen. Gezonde melktanden liggen aan de basis van een gezond blijvend gebit. Je kan je kindje het best een beetje voorbereiden op het tandartsbezoek. Vertel vooraf wat er gaat gebeuren en breng het als een positief verhaal. Eventueel kan je vooraf met een pop naspelen hoe het bezoekje zal verlopen.

 

EHBO voor kinderen

 

Veel kleine pijntjes zijn op te lossen met een kusje van mama. Maar soms heeft je kindje nog iets extra’s nodig.

 

Eerst en vooral is het belangrijk om voor een veilige speelomgeving te zorgen. Zo kunnen al heel wat ongelukjes voorkomen worden. Plaats trap- en deurhekjes waar nodig, en vergrendel kasten en lades waar gevaarlijke voorwerpen in zitten. Plaats producten zoals afwasmiddel steeds buiten het bereik van je kinderen.

 

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar je kan uiteraard niet vermijden dat je kind eens valt. Kinderen leren dan ook met vallen en opstaan. Als er iets gebeurt, probeer dan zeker niet in paniek te raken, want dan raakt je kindje ook sneller in paniek.

 

Zorg ervoor dat je EHBO-kit steeds in orde is. Een voldoende voorraad pleisters is zeker geen overbodige luxe met kleine kinderen in huis. Ook ontsmettingsmiddel, kompressen, brandwondenzalf, een thermometer en aangepaste pijnstillers mogen niet ontbreken in je EHBO-kast.

 

Heeft je kindje last van luizen? Trek ten strijde met een luizenkam en een doeltreffend anti-luizenproduct. In geval van een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie is het nuttig om lakens, handdoeken, knuffels en kleren die met de luizen in aanraking kwamen te wassen op 60°.

 

Aromatherapie

 

Naast een veilige leef- en speelomgeving moeten kinderen zich ook figuurlijk veilig voelen. Een kind dat zich veilig en geborgen voelt, krijgt zelfvertrouwen om nieuwe dingen te ontdekken. Aromatherapie kan dit gevoel van veiligheid ondersteunen. De aroma’s geven je kindje een veilig gevoel en ook later zal hij/zij de geuren associëren met veiligheid en geborgenheid. De verstuivers van Aromakids brengen een echt psychologisch comfortgevoel bij het slapengaan, in stress-situaties of in andere moeilijke omstandigheden.