insectenbeet piqûre d'insecte

Insectenbeten

Een insectenbeet kan enorm vervelend zijn en in sommige vallen zelfs gevaarlijk. Hieronder leest u waarom.

Last van een insectenbeet heeft iedereen al wel eens gehad. Er zijn veel soorten insecten zoals bijvoorbeeld muggen, teken en wespen die steken of bijten. De reden waarom insecten dit doen, is uit zelfverdediging of omdat ze zich willen voeden met menselijk bloed. Veel mensen denken dat de prik jeuk, pijn of zwelling veroorzaakt, maar dit is echter niet zo. Bij het steken brengen de insecten een giftige stof  in de huid en het is deze stof die voor de vervelende gevolgen zorgt.

 

Als een mug, vlo of mier steekt, is de kans groot dat u dit vaak niet voelt. Wanneer er een jeukend bultje verschijnt, merkt u pas dat u gestoken bent. Wanneer een bij of wesp u steekt, is het wel pijnlijk en kan ook een flinke bult tot gevolg hebben. Vooral bij bijen is dit het geval omdat zij hun angel achterlaten in de huid als ze steken. Een teek daarentegen blijft op dezelfde plek zitten en laat pas los als het genoeg bloed gezogen heeft. Een insectenbeet kan enorm vervelend zijn, maar verdwijnt ook meestal terug vanzelf. Er zijn echter ook mensen die allergisch zijn aan dergelijke steken en die kunnen er wel ziek van worden.

 

Wat te doen als u gestoken bent?
Het is mogelijk dat de angel van een bij blijft zitten in de huid, in dat geval moet u deze eruit halen.


Hoe doet u dit?

U kunt proberen de angel te verwijderen met behulp van een pincet. Eens de angel er dan uitgehaald is, kan de wonde ontsmet worden met ontsmettingsalcohol of joodoplossing . Een teek daarentegen moet onmiddellijk verwijderd worden.  Dit lukt het best met een tekentang. Let goed op dat u de tekentang zo hard mogelijk tegen de huid drukt zodat u de teek bij de kop kunt vastnemen en niet in het lijfje knijpt. Nadien de wonde altijd goed ontsmetten. Wat je zeker niet mag doen is een ontsmettingsmiddel gebruiken vooraleer de teek verwijdert is.


Wanneer naar de huisarts?

Het is aangeraden om de huisarts te contacteren:

  • als u gestoken bent in de mond, keel of tong.
  • in geval van overgevoeligheid (bv. allergische reactie) voor insectensteken en u gestoken bent.
  • als er na de steek zwellingen of uitslag ontstaan op andere plaatsen dan de steek (bv. oogleden).
  • Indien er zich jeuk over het hele lichaam voordoet na een steek.
  • als er na enkele dagen/weken een lichtrode en groter wordende ronde vlek ontstaat in de buurt van een tekenbeet.