LRP serum 10% niacinamide

Hyperpigmentatie, wat kan je eraan doen?

Hyperpigmentatie ontstaat door een overproductie van melanine. La Roche-Posay Pure 10% Niacinamide helpt deze pigmentvlekken te verminderen.

Ouderdomsvlekken, melasma en donkere vlekken kunnen langdurig zichtbaar blijven op je huid. Hyperpigmentatie komt voor in verschillende vormen, maar de reden is steeds dezelfde: een buitensporige hoeveelheid melanine die geproduceerd wordt. Het gebruik van het nieuwe serum van La Roche-Posay met 10% Niacinamide helpt deze pigmentvlekken te verminderen.  

 

Melanine, wat is dat?

 

Om de diverse oorzaken van hyperpigmentatie te begrijpen, moet er eerst gekeken worden naar een essentieel bestanddeel van huidpigmentatie: melanine. Dit is een natuurlijke stof die verantwoordelijk is voor de mooie kleur van je huid, haar en ogen. Een hogere concentratie melanine staat gelijk aan meer pigment en dus een donkere kleur van de huid, het haar en de ogen. Melanine zorgt niet enkel voor een mooie kleur, het heeft ook een beschermende functie: UV-straling absorberen en verhinderen dat vrije radicalen je huid beschadigen. 

 

Te veel van het goede

 

Wanneer omgevingsfactoren je huid aanvallen, wordt er extra melanine geproduceerd. Op zich een goede zaak, behalve wanneer er een teveel aan melanine wordt aangemaakt bij overmatige stimulatie van de huid. Dit overtollig pigment kan zich verzamelen en ongelijkmatig ophopen op een bepaalde plek van je huid, wat hyperpigmentatie als gevolg heeft.

 

Wat zijn de oorzaken van hyperpigmentatie?

 

Er bestaat een brede waaier aan interne en externe oorzaken van hyperpigmentatie:

 

  • Het kan erfelijk zijn. Bepaalde erfelijke medische problemen kunnen hyperpigmentatie veroorzaken. Bovendien hebben huidtypes met een hoger melaninegehalte een genetische aanleg voor de ontwikkeling van hyperpigmentatie.
  • Bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica of acnebehandelingen, kunnen hyperpigmentatie uitlokken bij blootstelling aan UV-licht. 
  • Bij drastische veranderingen van de hormonen kunnen bruine vlekken optreden. Denk hierbij maar aan melasma, waarbij hyperpigmentatie verschijnt op zones die aan de zon blootgesteld zijn, of aan acne, waarbij de achtergelaten littekens in hyperpigmentatie kunnen veranderen door blootstelling aan UV-licht.
  • Leeftijd kan een rol spelen in het ontwikkelen van hyperpigmentatie.
  • Een ontsteking van de huid na een fysiek trauma, zoals acne, een insectenbeet, een snijwond, een schram of een cosmetische ingreep kan hyperpigmentatie in de hand werken.

 

Elk fysiek trauma op de huid veroorzaakt huidontsteking; bij blootstelling aan UV-licht kan dit postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) als gevolg hebben. Dit kan blijvende littekens achterlaten op de huid. Bovendien zijn huidtypes met een hoog melaninegehalte gevoeliger voor PIH.

 

De boosdoener: UV-licht

 

De grootste gemene deler onder de oorzaken van hyperpigmentatie is UV-licht. Dit type straling lokt een ontstekingsreactie uit die je huid aanspoort om meer melanine aan te maken. Er bestaan twee soorten UV-straling: UVA en UVB. UVB-stralen veroorzaken een ontstekingsreactie die we kennen als zonnebrand. UVA-stralen genereren echter vrije radicalen, wat mogelijk leidt tot hyperpigmentatie.

 

Wat kan je doen tegen hyperpigmentatie?

 

Nu we het ontstaan en de oorzaken van hyperpigmentatie kennen, kunnen we een blik werpen op de juiste preventie en verzorging voor je donkere vlekken. 

Aangezien UV-straling een negatief effect heeft op je huid en hyperpigmentatie in de hand kan werken, is een goede zonnebescherming dus geen overbodige luxe wanneer je bruine vlekken wil voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen!

Heb je toch last van hyperpigmentatie? Geen zorgen! Er bestaan enkele dermocosmetische oplossingen die de irritatie verzachten, de teint verlichten en bestaande vlekken en patches verhelderen. Bij het regelmatig gebruik van het nieuwe serum van La Roche-Posay met 10% niacinamide kunnen je pigmentvlekken worden verminderd.