Hooikoorts kort toegelicht

Hooikoorts of een pollenallergie kan zeer storend zijn tijdens de zomermaanden. Denk maar aan het voortdurend moeten niezen, een loopneus en tranende ogen. In dit artikel lichten we toe hoe je een dergelijke allergie kan herkennen.

Het zonnetje is terug uit haar winterslaap en je staat te popelen om de lente goed in te zetten. Alleen is deze periode niet voor iedereen zo’n plezier. Voor zij die last hebben van hooikoorts of een pollenallergie kan het net een hele onderneming zijn om de lente en zomer goed door te komen.

 

Wat is het?

 

Hoewel de term het doet vermoeden, heeft hooikoorts niets met hooi te maken. Hooikoorts of een pollenallergie ontstaat door een overmatige en ongecontroleerde reactie van het afweersysteem op stuifmeelkorrels (pollen) van bomen, bloemen, planten en grassen die door de lichaamscellen als gevaarlijk worden beschouwd.

 

De pollen dringen het lichaam binnen via de slijmvliezen van de ogen, de neus en de luchtwegen, wat in een allergische reactie resulteert. De symptomen zullen het hevigst zijn wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. Dit is vooral bij droog, warm en winderig weer. Wanneer één van de ouders last heeft van een pollenallergie, is de kans op een allergie bovendien ook groter.

 

De allergie kan al vroeg op het jaar tot uiting komen. Bomen beginnen in het voorjaar te bloeien. De els en de hazelaar beginnen hier zelfs al in januari of februari aan, de berk eind maart. Grassen staan van april tot september in bloei. Bloemen en planten van mei tot september. Een pollenallergie kan dus een groot deel van het jaar in beslag nemen.

 

Symptomen

 

  • loopneus of verstopte neus
  • niezen
  • jeukende en tranende ogen
  • kriebelhoest
  • kortademigheid
  • hoofdpijn

 

Vermoed je dat je met een pollenallergie te kampen hebt? Lees dan hier verder hoe je de klachten kan beperken.