visolie

Het wonder dat visolie heet

Het zou goed zijn voor je cholesterol, het zou je hart en hersenen gezond houden… De lijst met positieve eigenschappen van visolie lijkt wel eindeloos. Maar klopt dit ook allemaal? Ontdek het hier!

Wie gezond wil eten, heeft ook voldoende omega 3-vetzuren nodig. In voeding komt omega 3 echter alleen in substantiële hoeveelheden voor in vis, noten en zaden, en de oliën die hiervan afgeleid worden. In theorie kan het volstaan om je menu zo op te stellen dat je enkel uit je voeding genoeg omega 3-vetzuren haalt: minstens twee keer per week vette vis, voldoende noten, zaden en avocado’s. Helaas is dit in de praktijk vaak minder vanzelfsprekend, en kan het ook een dure grap worden. Visolie is daarom een goed alternatief als aanvulling op je dagelijkse voeding.

 

Omega 3-vetzuren

 

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De belangrijkste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze wel nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken en ze dus uit voeding moet halen.

 

ALA vind je terug in onder meer groene bladrijke groenten, zoals spinazie, postelein of waterkers. Andere bronnen van ALA zijn noten, lijnzaad, sojabonen en walnootolie.

 

EPA en DHA zijn lange vetzuurketens die niet strikt essentieel zijn, omdat ze wel in het lichaam kunnen worden opgebouwd uit ALA, maar niet in voldoende mate. Het blijft dus erg belangrijk om deze vetzuren ook via de voeding binnen te krijgen. De enige belangrijke voedingsbron van EPA en DHA is visolie, aanwezig in vette vis en visoliecapsules.

 

Een van de meest efficiënte en eenvoudige methodes om meer omega 3-vetzuren binnen te krijgen, is door dagelijks visolie in te nemen. Let wel op als je capsules besluit te kopen: het is niet omdat een capsule 1000 mg weegt, dat ze ook 1000 mg omega-3-vetzuren bevat. De hoeveelheid DHA en EPA per capsule is dus van belang. De gezondheidsraad adviseert voor volwassenen een inname van 250 milligram EPA + DHA per dag.

 

Tip! Kies een visoliesupplement dat enkel omega 3 bevat, en liever geen omega 3-6-9-supplement. We krijgen meer dan genoeg omega 6 binnen (via plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maar ook via margarine en bak- en braadvetten), maar te weinig omega 3.

 

Enkele positieve eigenschappen op een rijtje

 

 1. Visolie voor je hart
  Een gezond hart is uiteraard levensnoodzakelijk. Je kan de gezondheid van je hart onderhouden door dagelijks visolie in te nemen. EPA & DHA dragen namelijk bij tot een normale hartfunctie.
 2. Visolie voor je hersenen
  Een tekort aan essentiële vetzuren kan op lange termijn leiden tot een verhoogde mate van veroudering in de hersenen. Visolie, en meer bepaald DHA, draagt bij tot het behoud van een normale hersenfunctie.
 3. Visolie voor je ogen
  In visolie zitten ook belangrijke voedingsstoffen voor je ogen. Het omega 3-vetzuur DHA ondersteunt de conditie van het oog en draagt bij tot het behoud van een normaal zicht.
 4. Visolie brengt geluk
  Door visolie in te nemen, verhoog je de productie van het stofje serotonine in je hersenen. Serotonine reguleert je stemmingen en vermindert zelfs de kans dat je een depressie of een angststoornis ontwikkelt.
 5. Visolie voor je baby
  Als je DHA inneemt tijdens je zwangerschap of de borstvoeding, draagt dit bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je kindje.