winterkwaaltjes

Hatsjie! Daar is de winter weer…

Last van winterkwaaltjes? Lees dan zeker verder! We loodsen je met veel plezier doorheen enkele remedies en tips.

Kan je geen twee passen buitenshuis zetten zonder je zakdoek te moeten bovenhalen? Is ‘gesnotter’ je nieuwe middle name en ontkom je niet aan een hevige hoestbui op de meest vervelende momenten? Ja, de typische winterverkoudheid is weer in het land. Tel daar nog droge handen en gebarsten lippen bij en je nieuwe waaier aan winterkwaaltjes is weer compleet. Ontdek hier wat je kan doen om het leed wat te verzachten.

 

Zo voorkom je een verkoudheid

 

Kleine virale deeltjes zweven door de lucht, zetten zich vast op vanalles en nog wat of worden doorgegeven via direct contact. Om niet ten prooi te vallen aan een verkoudheid, hoef je niet steevast een armlengte afstand te houden en je geliefde tijdens de komende maanden alleen nog blaaskusjes te geven. Er zijn tal van eenvoudig toe te passen tips die je kans vergroten om zonder verkoudheid de wintermaanden te trotseren.

 

Was je handen

Je handen zo vaak en grondig mogelijk wassen is de boodschap! Op die manier worden bacteriën minder gemakkelijk doorgegeven en voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat je altijd een hydroalcoholische gel in je handtas meeneemt. Zo kun je ook je handen snel even reinigen wanneer je ze niet meteen kan wassen.

 

Snuit vaak je neus

Als het kriebelt, moet je snuiten. Let erop hoe je snuit: zachtjes en snuit je neus volledig leeg. Je gebruikt ook best tissues die je na één gebruik wegwerpt.

 

Verluchten

Gooi die ramen open en verluchten maar! Een tiental minuutjes per dag verluchten, is voldoende om de bacteriën en virussen uit het huis te verjagen.

 

Trek eropuit

Het is erg verleidelijk om als kluizenaar de wintermaanden door te brengen onder een warm dekentje en heerlijke chocolademelk bij de hand. Toch ligt de remedie tegen een verkoudheid buiten. Je slijmvliezen drogen namelijk uit wanneer je te lang in een erg warme ruimte verblijft en bacteriën en virussen krijgen meer kans om zich te nestelen. Duffel je lekker warm in en ga eens stevig wandelen of met een vriend of vriendin de laatste winterkoopjes checken. Je weerstand krijgt ongetwijfeld een ongeziene boost!

 

Enkele typische winterkwaaltjes onder de loep

 

Gebarsten lippen

Wie winter zegt, zegt vaak uitgedroogde of gebarsten lippen. Tijdens de wintermaanden behoort een lippenbalsem tot dé basisuitrusting van je handtas. Ga voor een lippenbalsem met een leuk kleurtje en smeren maar! Drink ook voldoende en hou je lichaam – én je lippen – gehydrateerd.

 

Keelpijn

Last van keelpijn? Zet de watertap al maar open. Voldoende water drinken kan de keelpijn enigszins verzachten. Ook een heerlijk kopje verse gemberthee met citroen en honing zal in veel gevallen soelaas bieden. Zorg ervoor dat de lucht binnenshuis voldoende vocht bevat. Met een luchtbevochtiger kan je de luchtvochtigheid ook eenvoudig zelf regelen.

 

Droge huid

Een goede, vochtinbrengende bodylotion zou een vaste waarde moeten zijn in iedere badkamer. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijke geurige kokosbodylotion en smeer je volledig in na het douchen. Je huid wordt optimaal gehydrateerd en ruikt heerlijk. Let er ook op dat het water in de douche niet te warm is. Warm water zorgt er namelijk voor dat de huid sneller uitdroogt.

 

Tot slot: geniet zeker ook van al het moois dat de winter brengt: familiefeesten, gezellige avonden aan het haardvuur of een prachtig sneeuwtapijt. En voor je het weet is de lente weer daar!