hooikoorts

Geef hooikoorts dit jaar geen kans!

Het is eindelijk officieel lente! Maar betekent dat voor jou dat je last krijgt van een loop- en kriebelneus? Moet je eindeloos niezen en heb je jeukende, tranende of branderige ogen? Dat klinkt als allergie … Lees hier onze tips om het hooikoortsseizoen zo goed mogelijk door te komen!

Hooikoorts in het kort

 

Wanneer je last hebt van hooikoorts, zul je de volgende symptomen waarschijnlijk wel herkennen: een loopneus of verstopte neus, vaak niezen, geïrriteerde ogen, en een jeukende keel. De klachten kunnen soms zo erg worden dat ze je privé- en beroepsleven kunnen verstoren. Denk daarbij aan vermoeidheid die toeslaat of concentratie- en slaapproblemen die de kop opsteken.

 

 

Hoe komt dat uitgerekend jij hooikoorts hebt?

 

Wel, je natuurlijke afweersysteem reageert wat overdreven op het stuifmeel of de pollen in de lucht. Pollen zijn essentieel voor de voortplanting van bijna alle grassen en bomen. Ze bevatten spermacellen die door insecten of wind worden verspreid en zo andere planten kunnen bestuiven. Als jij nu net een (over)gevoelig afweersysteem hebt, zorgen pollen voor een lokale allergische reactie in je ogen, neus en/of keel. Het is alsof je lichaam op onschuldig stuifmeel reageert alsof het een erg schadelijke stof is.

 

 

Je allergie aanpakken

 

Wanneer je deze klachten opmerkt, kan je laten onderzoeken of het wel degelijk om een allergie gaat. Je kan daarvoor naar de dokter of specialist gaan, die na een gesprek met een dunne naald een kleine hoeveelheid van de mogelijke allergenen (de stoffen waarop je zo heftig reageert) onder je huid spuit. Na ongeveer 15 minuten reageert je huid: zwelling en roodheid betekenen dat je inderdaad allergisch bent voor het allergeen. Om 100% zeker te zijn kan een bloedonderzoek tot slot de diagnose van de allergietest bevestigen.

 

Nu je weet waarvoor je precies allergisch bent, kan je om te beginnen een pollenkalender in huis halen. Die vertelt je precies wanneer de allergenen waarvoor jij allergisch bent in de lucht hangen. Probeer dan ook zoveel mogelijk contact met het allergeen te vermijden. Hang je kleding niet buiten te drogen (dan hangt ze namelijk vol met pollen) en maai het gras niet zelf. Sluit je deuren en ramen overdag. Als je je huis toch graag wil verluchten, doe dat dan vroeg ‘s morgens of laat ‘s avonds.

 

Het allergeen volledig vermijden is een zware klus en eigenlijk bijna onmogelijk. Daarom kan je je toevlucht zoeken tot producten met een lokale werking op basis van corticoïden of antihistaminica. Daarnaast bestaan er ook natuurlijke alternatieven om rode, branderige en jeukende ogen of een loopneus te verlichten. Die kan je zonder problemen meermaals per dag en zonder bijwerkingen gebruiken. Ook een neusspoeling op basis van fysiologisch water kan een groot aantal allergenen en pollen uit je neus spoelen.

 

Een laatste mogelijke oplossing voor je probleem is desensibilisatie, ook wel bekend als specifieke immunotherapie. Het is zo’n beetje hetzelfde principe als vaccinatie, waarbij het allergeen in erg kleine en geleidelijk toenemende dosissen geïnjecteerd wordt. Na verloop van tijd leert je lichaam het beter te verdragen en zal je minder last hebben van de symptomen.