Een opgeruimde leefruimte, wat doet dat voor onze gezondheid?

Wist je dat mensen gemiddeld 80 tot 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen, dit ofwel thuis, op het werk, op school… Ook binnen kan je een verkoudheid of andere kwaaltjes oplopen, en dus niet alleen wanneer je zonder sjaal naar buiten trekt. Wij vertellen je er alles over.

Waarom je interieur een poetsbeurt geven?

 

De meesten onder ons maken zich vaak zorgen over de luchtvervuiling van buiten, zoals bijvoorbeeld de uitlaatgassen, industrie en auto’s. Maar ook binnen kunnen slechte stoffen zich opstapelen en zo de luchtkwaliteit naar beneden halen. Hoe schadelijker de lucht buiten is, hoe meer dit ook de lucht in je huis kan aantasten.

 

 

Je leefruimte zuiveren

 

Niet alleen de vervuiling van buiten baant zich een weg naar binnen, ook microben bevinden zich overal rond ons. Denk bijvoorbeeld aan o.a. schimmels, bacteriën, stofmijten, allergenen, pollen, enz. Deze micro-organismen dragen bij aan een slechte luchtkwaliteit in je huis en kunnen schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Aangezien een groot aantal mensen tegenwoordig veel tijd binnenshuis doorbrengt, kan dit op termijn problemen veroorzaken.

 

Dit risico neemt vooral toe tijdens de wintermaanden wanneer ramen en deuren vaker gesloten blijven, gecombineerd met de warmte gegenereerd door koken en je verwarming. Zo verhoogt de kans op problemen met de luchtwegen niet alleen bij mensen met allergieën, maar ook bij anderen.

 

 

Wat kan je eraan doen?

 

Allereerst is het belangrijk om altijd voldoende te verluchten. Je raam voor een 10-tal minuten open laten staan om zo verse lucht binnen te laten kan al bijdragen aan een betere luchtkwaliteit.

 

Ook etherische oliën kunnen een handje toesteken met hun unieke werking die bijdraagt aan het verminderen van schimmels, bacteriën, etc. Hun chemische samenstellingen ruiken niet alleen lekker, maar ze kunnen je dus ook helpen om de luchtkwaliteit in je huis verbeteren.

 

 

De voordelen van etherische oliën

 

Iedere essentiële olie heeft zijn eigen unieke werking, maar welke gebruik je wanneer?

 

Ravitsara staat bekend voor zijn antibacteriële eigenschappen en is dus een perfecte aanwinst tijdens de wintermaanden! Andere etherische oliën met oxiden hebben een gelijkaardig, maar net iets minder krachtig effect. Denk bijvoorbeeld aan Eucalyptus radiata, mandravasarotra, mirte, cineole rosemary, nobele laurier …).

 

Bijdragen aan onze vitaliteit en kracht, dat is dan weer een job voor o.a. Zeedennen, Bolvormige Eucalyptus, Mentholvormige Eucalyptus, Spearmint, Zoete sinaasappel en Mandravasarotra.

 

Etherische oliën kunnen ook een goede manier zijn om de immuniteit van peuters te ondersteunen. Hiervoor heeft Pranarôm aangepaste diffusie synergieën ontwikkeld, zoals “Pranabb cleansing diffusion” op basis van essentiële oliën van Ravintsara, Rosewood en Niaouli. Vanaf 3 maanden gebruik je best 3 druppels in de diffuser gedurende 1 uur in wisselende modus. Let er echter op dat het niet aan staat tijdens de slaap.

 

Ontdek het complete gamma nu op farmaline.be