
Dit zijn de meest voorkomende soorten incontinentie
Verlies je ongewild urine? Dit noemt urine-incontinentie. Lees hier alles over de verschillende soorten incontinentie bij ongewild urineverlies. Zo kan jij kiezen welk
incontinentiemateriaal het best bij jou past.
Stressincontinentie
Houd je weleens abrupt de lach in na een grapje? Soms doet iemand het écht in de broek van het lachen. Dit noemen we stressincontinentie. Stress verwijst hier niet naar een gestrest gevoel maar wel naar een verhoogde druk op de buik, en dus ook op de blaas. Stressincontinentie komt vaak voor als de bekkenbodemspieren verzwakken. Dit werkt als volgt: beeld je in dat iemand een volle ballon met water vasthoudt. Zie de ballon als de blaas en de vingers als de bekkenbodemspieren. Verslappen de vingers en knijpt diegene zachtjes in de ballon, dan druppelt het water weg. Datzelfde gebeurt als er druk op de blaas ontstaat – bijvoorbeeld bij niezen of lachen – en de bekkenbodemspieren verzwakt zijn.
Aandrangincontinentie
Bij aandrangincontinentie stuurt de blaas verkeerde signalen naar de hersenen. Vaak zonder duidelijke oorzaak. Dit maakt de blaas overactief. Van zodra de aandrang er is om naar het toilet te gaan, is er al urineverlies. We noemen aandrangincontinentie ook wel urge-incontinentie. Deze vorm komt het meest voor bij ouderen.
Andere soorten incontinentie
Stressincontinentie en aandrangincontinentie zijn de meest voorkomende vormen van incontinentie. Verbanden of inleggers bieden de beste bescherming. Maar ook overloopincontinentie, reflexincontinentie en functionele incontinentie komt vaak voor.
Overloopincontinentie of druppelincontinentie
Bij overloopincontinentie loopt de blaas letterlijk over. Dit komt doordat de blaas moeite heeft zich te legen en meer urine toelaat dan het aankan. Plassen verloopt daardoor niet zoals gewenst omdat er urine achterblijft. Hierdoor verlies je gedurende de dag druppels of scheutjes urine. Deze vorm heet ook wel druppelincontinentie.
Reflexincontinentie
Voel je geen aandrang om naar het toilet te gaan? Dan heb je waarschijnlijk last van reflexincontinentie. Hierdoor verlies je plots urine. Reflexincontinentie ontwikkelt zich altijd als gevolg van een neurologische aandoening. Door afwijkingen in het zenuwstelsel sturen de hersenen de blaas niet goed meer aan.
Functionele incontinentie
Bij functionele incontinentie is er niets aan de hand met de blaas. Een medische aandoening veroorzaakt deze vorm van incontinentie. Bijvoorbeeld als je niet goed kan stappen en daardoor niet meer op tijd bij het toilet geraakt. De blaas leegt zich dan vanzelf.
Welk type incontinentiemateriaal past het best?
Elke vorm van incontinentie is vervelend. Gelukkig helpt Farmaline. TENA voorziet verschillende incontinentiematerialen. Zo past er altijd iets bij wat jij nodig hebt. Kies welke producten het best passen:
● Inlegverbanden bij stressincontinentie of aandrangincontinentie. Voor het verlies van druppels tot scheuten urine.
● Incontinentiebroekjes bij overloopincontinentie, reflexincontinentie of functionele incontinentie. Afhankelijk van hoe actief je nog bent.
Ontdek TENA nu op farmaline.be